2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kulcsár-Terza József iktatta az MPP tanügyi törvényjavaslatát és szomorú, mert a magyar képviselők nem támogatták

2019. május 08. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

A jogsértések megszüntetését kívánja elérni a Magyar Polgári Párt (MPP) ezért két törvénymódosító javaslat előterjesztésével bízta meg Kulcsár-Terza József, MPP-s parlamenti képviselőt, írja sajtóközleményében a párt.

A közlemény szerint a 137/2000-es Kormányrendelet, illetve tanügyi törvényt módosító indítványt tegnap, május 7-én egyedüli aláíróként iktattatta a bukaresti képviselőházban Kulcsár-Terza.

A közlemény továbbá beszámol arról is, hogy a jelzett kormányrendelet módosítása a diszkriminációs ügyek esetében hivatott felgyorsítani a tárgyalási, illetve a fellebbezési folyamatokat.

„A tanügyi törvényt módosító javaslat előírja: a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázik. Leszögezi továbbá, hogy az érettségi esetében mindenki ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgát tesz. A szórványban élők oktatásának segítése is célja a módosításnak – a tervezet előírása szerint azokban a helységekben, ahol létezik kisebbségi nyelvű oktatás vegyes iskolákban vagy óvodákban, ott hozzanak létre önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézményeket a kisebbségi közösségek számára”- áll az MPP sajtóközleményében.

„Sajnálatos, hogy a románok mellett a magyar politikusok többsége is félremagyarázza a tanügyi törvényt módosító indítványnak az érettségire vonatkozó előírását, hisz az, hogy az érettségi vizsgán a román helyett anyanyelvből vizsgáznának a kisebbségi oktatásban végzett diákok, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az iskolai évek alatt nem kell elsajátítsák az állam nyelvét. Ahogyan más tantárgyakból sem az érettségi vizsgára, hanem az iskolai órákra való felkészülés hoz jó eredményeket, úgy a román nyelvet is következetes tanulással lehet elsajátítani. Erre 12 évük van a magyar diákonak Romániában” – reagált a tanügyi törvény módosító javaslatai kapcsán megjelent sajtóhírekre Kulcsár-Terza József.

A politikus hangsúlyozza, az indítvánnyal az Magyar Polgári Párt semmi olyant nem kezdeményez, amire már ne lenne jól működő gyakorlat a környező országokban. Példaként a Horvátországban és Szerbiában érvényes érettségi rendszert emeli ki.

„Sok kérdőjelt vet fel és sok mindent elárul a tény, hogy a diszkriminációs törvénykezéseket korrigáló módosító javaslataink mellé egyetlen magyar politikus sem állt a beterjesztőn kívül. Ez végtelenül sajnálatos, és borúlátásra ad okot az erdélyi magyarság jogainak megvédése szempontjából” – értékel Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A törvénymódosító javaslatok előírásait sajtótájékoztatón ismertette május 2-án, Gyergyószentmiklóson Mezei János MPP-elnök, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Salamon Zoltán, az MPP ügyvezető elnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS