2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Guardian Dragneáról: háttérből irányító vezető, aki eltanulta a régió politikusainak taktikáit

2019. május 09. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A Guardian Liviu Dragneáról írt portrét a csütörtöki nagyszebeni EU-csúcshoz közeledve. A brit portál úgy mutatja be a PSD vezérét, mint, aki nem lesz jelen a tanácskozáson, annak ellenére, hogy ő a legerősebb politikus az országban.

A portré röviden felvázolja Dragnea életútját és viselt dolgait, és úgy jellemzi, mint egy olyan politikust, aki inkább szeret a háttérből irányítani, mint megjelenni a nyilvánosság előtt vagy a nemzetközi porondon. A Guardian megszólaltatja Victor Ponta volt miniszterelnököt is, aki régi ellenfele Dragneának, és kilépve a PSD-ből új pártot is alapított. Ponta azt mondja Dragneáról, hogy “az ő ideológiája saját maga”.

A portálnak szintén nyilatkozó Monica Macovei - aki a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megteremtője -, szerint Dragnea “az a személy, aki mindent irányít, megmondja a minisztereknek és a miniszterelnöknek, hogy mit tegyenek, mind az ő bábjai.”

A Guardian arról is ír, hogy szavazóbázisa felélénkítéséhez a PSD egyre harciasabbá vált a külföldről érkező bírálatokkal szemben, a korrupcióellenes harcot pedig Románia elleni támadásként festik le.

A brit lapnak megszólaló Șerban Nicolae, aki a PSD szenátusi frakcióvezetője, igyekszik megvédeni pártja vezetőjét, mondván, a korrupciós ügyek körüli felhajtás képmutató, tekintettel a nyugat-európai korrupció elleni fellépés hiányára, és bírálta az “úgynevezett "román" "politikusokat"”, akik segítettek a korrupció elleni küzdelemben, összehasonlítva őket azokkal a valamikori román politikusokkal, akik csak az Oszmán Birodalom szultánjának jóváhagyásával uralkodhattak.

A Guardian szerint ugyanakkor Brüsszelben csalódottak azzal az iránnyal szemben, amelyen Románia halad. „Tökéletes tisztában voltunk vele abban az időben (a csatlakozás idején - szerk. megj.), hogy Románia és Bulgária nem állt készen” - mondta a portál egyik meg nem nevezett forrása, aki részt vett a csatlakozási folyamatban. „A hiba abban állt, hogy abban bíztunk, hogy a tagállammá válással a két ország automatikusan felsorakozik majd az európai normákhoz (...) Nyomást lehet gyakorolni egy országra, amikor taggá akar válni, de ha egyszer bekerül, a reformok lehetősége jelentősen lecsökken. Ez rendszerünk strukturális hibája” - mondta még a forrás.

Elena Dumitru a Guradiannak megszólaló újságíró azt mondja, a PSD elnöke eltanulta a régió politikusaitól a brüsszelezést és a politikai ellenfelek lenemzetárulózását, amely kiváló eszköz a kritikát megfogalmazók lejáratására, még egy olyan országban is, mint Románia, ahol az EU-tagság támogatottsága magas.

Azonban a korrupcióellenes hullám egyes támogatói is elismerik, hogy előfordultak olyan esetek, amikor túllépték a határokat - állapítják meg. Ennek ellenére Cristian Ghinea, az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) tagja azt mondta a lapnak, hogy a Dragnea és más politikusok könyörtelen támadásai ahhoz a “perverz helyzethez” vezettek, amikor az elítélt bűnözők egy állami gépezet ártatlan áldozataiként állítják be magukat.

Liviu Dragnea elutasította a Guardiantól kapott interjúfelkérést. (guardian)

Nyitókép: Liviu Dragnea/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS