2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csúnyán odamondott Dragnea Johannisnak egy galaci választási nagyyűlésen

2019. május 11. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Klaus Johannis "meghívta gazdáit" Nagyszebenbe és arra használta a csúcsértekezletet, hogy újabb szankciókat 'kunyeráljon' Románia ellen - jelentette ki szombaton Liviu Dragnea pártelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) galaci választási nagygyűlésén.

Az esemény elején felszólaló Viorica Dăncilă kormányfő felrótta Klaus Johannis államfőnek, hogy az Európai Unió vezetőinek nagyszebeni informális csúcstalálkozóján "csak fotókat készített", de nem kérte sem az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) megszüntetését, sem Románia felvételét a schengeni övezetbe.

Dragnea szintén a nagyszebeni csúcsról indította beszédét. Azt mondta: Johannis senkit sem hívott meg Nagyszebenbe, hogy egyedül képviselhesse Romániát és ezáltal, "úgy, ahogyan ellopta a házakat, úgy ellopta Európa napját is". Véleménye szerint az államfő választási kampányra használta az EU-csúcsot.

"Láttuk valamennyien a televízióban. Egyedül sétált, senki nem törődött vele. Ez a szolgák sorsa: kihasználják őket, de nem foglalkoznak velük. Biztos vagyok benne, hogy ott is kunyerált, mert egyébre nem képes. Senki nem hallotta kiállni Romániáért, a román állampolgárokért, hogy megkapjuk a nekünk kijáró tiszteletet. Kihasználta, hogy egyedül volt, Románia ellen beszélt, a kormányt, a demokráciát, az igazságszolgáltatást támadta, mindent, ami jó ebben az országban" - hangoztatta Dragnea.

A PSD elnöke szerint a holland miniszterelnök "megsértette a románokat", amikor kioktatta a jogállamisággal kapcsolatban.

"Én is aggódom, ezért felteszem a kérdést: hogy történt, hogy a holland bankokban tisztára mostak több milliárd eurót? Az nem korrupció? És mit csináltak a bankok? Egyezkedtek az ügyészekkel. Az milyen jogállam? És jön bennünket tanítani. Vagy úgy lenne, amint egyesek mondják - nem tudom biztosan, mert nincs, ahonnan tudjam -, hogy az lenne a gond, hogy nem voltunk hajlandók eladni nekik a konstancai kikötőt?" - vetette fel Dragnea.

A PSD elnöke nem kímélte Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt sem.

"Idejön a francia elnök, és azt mondja, hogy aggasztja, ami Romániában történik. Engem is aggaszt, hogy Párizs utcáin naponta tízezreket ütlegel a francia csendőrség. Az rendben van? Szóval nekünk is vannak aggodalmaink" - mondta Dragnea.

Dragnea szerint "hazudnak" azok, akik a schengeni csatlakozást összekapcsolják a jogállammal, hisz Románia milliárdokat költött határai védelmének megerősítésére. Úgy véli, hogy Johannis azért "nem tette pontra" sem a francia elnököt, sem a holland miniszterelnököt, mert őket "szolgálja", és semmi más nem érdekli, minthogy egy második elnöki mandátumot is megszerezzen, "hogy ne kelljen számot adnia az ellopott házakért". Abban bízik, hogy brüsszeli "gazdái" megvédik.

Azt mondta: "Johannis és bandája" egy "verőlegényekből" álló csoportot bérelt, amely jár a PSD után az országban. Úgy tudja: ha az ellenzék hatalomra kerül, "eltörli a minimálbért, levágja a nyugdíjakat, megosztja a társadalmat, gyűlöletet szít és frusztrációt kelt".

Kifejtette: folytatják a hazai mezőgazdaság támogatását, az öntözőrendszer kiépítését, és nem fogadják el, hogy a románok gyengébb minőségű élelmet fogyasszanak, mint a nyugatiak.

"Ezeket a területeket évtizedek óta nem öntözték, pedig az nagyobb termelést jelent. Ez fáj az ellenzéknek, mert ők eldöntötték az ország sorsát: nem termelünk, csak fogyasztunk. Hogy az ők alkalmazottaik legyünk, hogy adjuk el lelkünket, hogy egy hangot se szóljunk, csak álljunk lehajtott fejjel, mint csütörtökön Rareş Bogdan. Ezt az utat jelölték ki Romániára számára"- mondta Dragnea a gyűlés emelvényén tartott beszédében.

Rámutatott: a PSD és a jelenlegi kormány már nem fogadja el a nyugati országokból behozott élelmiszerek vagy gyógyszerek kettős szabványát, és megismételte, hogy az elkövetkező napokban törvényt terjeszt a parlament elé, amely tiltja ezt a kettős szabványt és szankciókat szab ki az ilyen kereskedelmi gyakorlatra.

"Továbbra is azt akarják, hogy elfogadjunk egy kettős mércét. Mit jelent a kettős standard? Különböző minőséget: a nyugati embereknek jobb ételt, jobb gyógyszert, nekünk rosszabb ételt és gyógyszert. Miért? Ki döntött arról, hogy Románia másodrendű ország? Johannis, Băsescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), Cioloş? Ezt nem fogadjuk el" - hangsúlyozta Dragnea.

A PSD vezetője arra a következtetésre jutott, hogy azt akarja, hogy az országban élő emberek "románként egyenek", hozzátéve, hogy ehhez "románokként kell szavazniuk" azokra a "hazafiakra", akiket a szociáldemokrata párt állított az európai parlamenti választásokra.

A galaci szociáldemokrata nagygyűlésen több tízezer tag és szimpatizáns vett részt.

A PSD vezetőjének beszéde végén a gyűlés résztvevői arra biztatták Dragneát, hogy induljon az elnökválasztáson, és azt skandálták "Dragnea államfő".

Nyitókép: Codrin Ștefănescu/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS