2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă sem Timmermans, sem Johannis nyilatkozataival nincs megelégedve

2019. május 15. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Helytelennek és veszélyesnek tartja Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát.

Dăncilă egy szerdai kampányrendezvényen - utalva arra, hogy Frans Timmermans az európai szocialisták csúcsjelöltje - az európai parlamenti (EP-) választásokkal hozta összefüggésbe azt a hétfőn nyilvánosságra került levelet, amelyben Timmermans jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait.

A kormányfő szerint az EB által 12 éve megfigyelés alatt tartott Romániával szemben Brüsszel kettős mércét alkalmaz. A miniszterelnök többi uniós polgárral azonos elbánást sürgetett a román állampolgárok számára.

A miniszterelnök továbbá elmondta, hogy szerinte Klaus Johannis államfő úgy beszél, mintha lenne egy brüsszeli bíróság, amely ítélkezik fölött a PSD és a kormány fölött.

„Nem hiszem, hogy jót tesz az országnak ez az állandóan ismételt szöveg, hogy „rosszul vezeti az országot a kormány”, miközben a számok teljesen mást mutatnak.(...) Klaus Johannis államfő úgy beszél, mintha lenne egy brüsszeli bíróság, amely ítélkezik fölöttünk, hogy mit teszünk jól és mit rosszul. Mi az Európai Unió tagállama vagyunk, és az állam elnökének méltóságról kellene tanúbizonyságot tennie, hogy a többi országgal egyenlő bánásmódban részesüljünk” - nyilatkozta a miniszterelnök Prahova megyében.

Viorica Dăncilă hozzátette, hogy a kormány „teljes nyitottsággal” viszonyul ahhoz, hogy megvitassák az európai intézményekkel azokat a dolgokat, amelyek nem mennek jól, de ragaszkodik ahhoz, hogy egyenlő félként kezeljék az országot.

„Úgy vélem, hogy Romániát egyenlő jogú államként kell kezelni, amely jelen van a döntéseknél, és ami jó Romániának, az legyen jó más államok számára is, és amit megkövetelnek Romániától, azt kérjék a többi országtól is” - szögezte le Dăncilă.

A köztársasági elnök kedden azt nyilatkozta, hogy kizárólag a PSD-t terheli a felelősség azért, hogy Románia nem része a schengeni övezetnek, valamint azért, hogy még mindig nem szüntették meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV). (mti/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS