2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: Johannisnak nem áll hatáskörében időszerűségi szempontokra hivatkozni a miniszterek elutasításánál

2019. május 15. 19:21, utolsó frissítés: 19:21

Az államelnöknek törvényességi szempontokra kellett volna alapoznia a miniszterek kinevezésére vonatkozó elutasítását, nem pedig időszerűségi szempontokra, ez utóbbi megállapítása ugyanis a kormányfő hatásköre, közölte szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök, azt követően, hogy Klaus Johannis elnök bejelentette, írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását.

"Láttam Johannis elnök nyilatkozatát. Megkaptam az elutasítást. Ahogy vártam, az elutasítás időszerűségi szempontokon alapszik, melyeknek megállapítása a kormányfő hatáskörébe tartozik, és nem törvényességi alapokon. Úgy vélem, meg kellene értenie, hogy mindegyikünknek van egy saját hatásköre, amin belül kell maradnia. Én úgy gondolom, hogy törvényességi szempontokra kellett volna alapozni az elutasítást, nem időszerűségi szempontokra" - nyomatékosította Viorica Dăncilă Prahova megyei látogatásán.

A kormányfő megemlítette, Johannis "ismét nem hagyta ki a lehetőséget, hogy sarokba szorítsa a kormányt".

"Tárgyilagosságot vártam volna el az államelnöktől, azt, hogy elmondja, örvend az első negyedévi 5%-os gazdasági növekedésnek" - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Klaus Johannis államfő szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását.

"Húsvét előtt javasolták a szociáldemokrata pártiak a kormányátalakítást, de nem azért, hogy a kormányzáson javítsanak, hanem mert a Szociáldemokrata Párton belüli bandák összevesztek. Három javaslatot tettek: Nicolicea, Florea és Brăiloiu - én már akkor megmondtam nekik, hogy nem értek egyet ezzel a kormányátalakítással, mert semmi újat és semmi jót nem eredményez. Ma írásban is elküldtem a PSD-seknek az elutasítást, hogy értsék meg jobban: nem értek egyet a kormányátalakítással" - mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

A Viorica Dăncilă kormányfőnek küldött levélben Johannis leszögezi, hogy a három jelölt nem rendelkezik elegendő tapasztalattal az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztség ellátásához, ezért utasította el a kinevezésüket. Az államfő ugyanakkor megjegyzi, újabb javaslatokat vár a miniszterelnöktől, ezúttal azonban olyan jelöltekre számít, akik a törvényi feltételek teljesítésén túlmenően a szakágnak megfelelő képzettséggel, adottságokkal és tapasztalattal rendelkeznek, makulátlan a hírnevük, és az erkölcsi követelményeknek is eleget tesznek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS