2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanúként hallgatják ki a volt védelmi minisztert Kövesi és Ghiţă ügyében

2019. május 16. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ) hallgatják ki csütörtökön Gabriel Oprea volt védelmi minisztert. A nyomozó hatósághoz közel álló források szerint Opreának az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatója, Nicolae Popa országba hozatalával kapcsolatos ügyben kell válaszolnia az ügyészek kérdéseire.

A speciális ügyészi osztály székháza előtt Gabriel Oprea csak annyit mondott, hogy tanúként idézték be.

A volt minisztert ugyanebben az ügyben már kihallgatták márciusban is.

A SIIJ székhelyén Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat egykori első igazgatóhelyettese is megjelent, neki szintén nyilatkozatot kell adnia ugyanezen ügyben, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt vezetőjét hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

Sebastian Ghiţă ellen több korrupciós ügyben emeltek vádat, ezért megszökött az országból, jelenleg Szerbiában tartózkodik.

Ghiţă vádja alapján Kövesi 2011-ben kétszázezer eurót kért tőle azért cserébe, hogy repülőgéppel az országba hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

A SIIJ ügyészei szerint Laura Codruţa Kövesi 2011-ben 268.689 lejt kapott Sebastian Ghiţától a volt FNI-igazgató hazahozataláért. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS