2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több beleszólást kérnek a diákok a rektorválasztásba

2019. május 16. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Az oktatási törvény módosítását kérte csütörtökön a Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR), amely úgy módosítaná a jogszabályt, hogy a rektort megválasztók egynegyede a diákok képviselői közül kerüljön ki.

Az ANOSR közleménye rámutat, követelésüket arra alapozzák, hogy 'a diákok képezik az oktatás alappillérét', ezért szavuk kell hogy legyen abban, hogy ki vezesse a felsőoktatási intézményt. Úgy látják: elégtelen a diákok mostani, átlagosan 12,18%-os képviselete azok körében, akik szavaznak a rektor személyéről, és azt szeretnék, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény módosításával ez az arány 25%-ra nőjön.

Meglátásuk szerint a módosítást az is indokolja, hogy a hivatalban lévő rektorok többsége olyan pályázatokkal nyerte el tisztségét, amelyekben alig jelennek meg a diákokat közvetlenül érintő kérdések.

Kimutatásuk szerint e pályázatoknak csak a 17,5%-a foglalkozik az egyetemelhagyással, csak 20 százalékukban találtak olyan kezdeményezést, hogy az egyetem vezetősége időszakonként konzultáljon a diákok képviselőivel, 30 százalékukban fel sem merül, hogy egyáltalán szóba álljanak a diákokkal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS