2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civil szervezetek azt kérik, hogy a fogyatékkal élők ápolóinak bérét ismét az állami költségvetésből biztosítsák

2019. május 16. 19:19, utolsó frissítés: 19:19

Több civil szervezet petíciót nyújtott be csütörtökön a kormánynak, amelyben azt kérik, hogy a fogyatékkal élők ápolóinak bérét ismét az állami költségvetésből biztosítsák, ne a helyi önkormányzatok büdzséjéből utalják ki - írja az Agerpres hírügynökség.

A petíciót Eugen Teodorovici pénzügy- és Marius Budăi munkaügyi miniszternek címezték.

A dokumentum aláírói szerint jóllehet a kormány azt állította, hogy az ápolók nyerni fognak abból, hogy nem a költségvetésből, hanem a helyi önkormányzattól kapják a bérüket, azzal szembesülnek, hogy a polgármesterek - pénzalapok hiányára hivatkozva - arra törekednek, hogy csökkentsék az ápolók számát, vagy felmondásra kényszerítik őket.

A civil szervezetek emlékeztetnek: a súlyos fogyatékkal élő személyek teljes mértékben az ápolójuktól függnek. Számos esetben az ápoló a fogyatékkal élő egyik családtagja, így a bér megvonása az egész családot nyomorba döntheti. A dokumentum benyújtói szerint a megoldás az lenne, hogy térjenek vissza a korábbi állapotokhoz, amikor a fogyatékkal élők ápolóinak bérét teljes egészében az állami költségvetésből fizették. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS