2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi: a SRI-vel kötött protokollumok abszolút szükségesek voltak

2019. május 17. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Laura Codruța Kövesi, a DNA volt főügyésze angol nyelvű interjút adott a Szabad Európa Rádiónak (SZER), amelyben beszélt a korrupcióellenes főügyészség és a titkosszolgálat között kötött protokollumokról, az igazságszolgáltatás helyzetéről és a hibáiról, amit a DNA élén követett el.

A SZER által a román korrupció “bête noire”-jának, azaz sötét rémének nevezett Kövesi elmondta, annak ellenére, hogy a kormány ellene van, “ezer és ezer becsületes ember” támogatását élvezi.

A volt főügyész szót ejtett a romániai igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetéről is. Véleménye szerint “az elmúlt két évben megfélemlítési és zaklatási kampány zajlott” az ügyészek ellen, amelynek “elrettentő hatása van az igazságszolgáltatási rendszerre, mert úgy tűnik, hogy mindenki, aki valamit tett és eredményeket tudott felmutatni, fegyelmi eljárással szembesült, vagy büntetőeljárást indítottak ellene.”

“Nemrég láthattuk, hogy van egy tendencia, hogy a dolgok megváltozzanak. Biztosan mindenki tud a büntetőjog és a büntetőjogi procedúrák elleni támadásról. Megváltoztatták az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket, és szándék mutatkozik arra, hogy a büntetőtörvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt is módosítsák” nyilatkozta Kövesi.

A DNA vezetéséről a volt főügyész úgy vélekedett, hogy “persze, hogy követtem el hibákat, de sosem szegtem meg a törvényt akarattal és nem követtem el fegyelmi hibákat.” Hibájának tartotta, hogy nem kommunikált eleget, és nem magyarázott meg jobban "bizonyos dolgokat".

Kövesi megvédte a DNA és SRI között kötött protokollumokat is, mondván, “az adott pillanatban abszolút szükséges eszköz volt. Az emberek elfelejtik, hogy 2009-ben egyetlen ügyésznek sem volt megengedve Romániában, hogy törvényes felhatalmazást szerezzen arra, hogy valakit lehallgassanak. Köteles voltál elküldeni az engedélyt a Román Hírszerző Szolgálatnak.” A főügyész elmondása szerint a protokollumok előtt a DNA-nak értesíteni kellett a hírszerző szolgálatot arról, hogy lehallgatást szeretnének végezni, és minden kérést egyenként bíráltak el. Szavai szerint “annak érdekében írták alá a protokollumokat, hogy szigorúan ellenőrizhessék ezt a tevékenységet.”

A romániai korrupcióellenes harc feje az európai főügyésszé való lehetséges megválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy Jean-François Bohnerttel, a pozícióra pályázó másik jelölttel “nyerő csapatot” alkotnának, de hozzátette: a román kormány támogatása nélkül nem valószínű, hogy képes lesz a helyettes szerepét betölteni.” Az európai főügyészt az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (EiT) nevezi ki egyetértésben, azonban az EP Kövesit, az EiT tagjai pedig egy titkos szavazás eredményeként a rivális Bohnertet támogatták, ezzel holtpontra jutva a kérdésben. Végleges döntés a május 26-i választások után fog születni.

A korrupcióellenes harcról azt mondta a volt főügyész: “Az, hogy az ügyészek folytatják, amit közösen elkezdtünk vagy sem, teljes mértékben rajtuk áll. Véleményem szerint túl korai még végleges választ adni.” Ugyanakkor Kövesi azt üzente az ügyészeknek: “Ne hagyd abba a harcot. Folytasd a munkád. A korrupció legyőzhető.” (rfe/rl)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS