2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem ütközik alkotmányba a házelnöki jogkör átruházása

2019. május 20. 14:47, utolsó frissítés: 16:35

Elutasította hétfőn az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) panaszát, amelyet a képviselőházi elnöki jogkör átruházásáról rendelkező házszabályi előírás ellen nyújtott be az ellenzéki alakulat - értesült az Agerpres hírügynökség.

A PNL azt követően fordult beadvánnyal a taláros testülethez, hogy a képviselőház március 25-én panaszt emelt az alkotmánybíróságon (CCR), a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket tárgyaló bírói tanácsok kapcsán. Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alsóházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át házelnöki teendőit.

A liberálisok beadványának benyújtásakor Orban rámutatott, meglátásuk szerint a képviselőház elnöke nem ruházhatja át az alkotmány által előírt hatáskörét az alelnökökre, ezért fordultak az alkotmánybírósághoz az ügyben.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a román állam eme fontos szervét Liviu Dragnea amnesztia-intézményévé változtassák. Mindenki számára világos, hogy a Florin Iordache által Liviu Dragnea nevében benyújtott panaszok egyetlen célja megmenteni Dragneát a büntetéstől” - fogalmazott Orban.

A Florin Iordache által aláírt beadvány kapcsán szintén hétfőre vártak döntést az alkotmánybíróságtól, a taláros testület azonban ezt június 5-ére halasztotta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS