2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beperelték Kolozsvár Polgármesteri Hivatalát a sajtótájékoztatók hiánya miatt

2019. május 20. 15:41, utolsó frissítés: 16:35

Beperelte a kolozsvári sajtósok szakmai egyesülete (APPC) a város polgármesteri hivatalát, ez úton próbálva arra kényszeríteni az intézményt, hogy a 2001/544-es törvényt betartva, tartson sajtótájékoztatókat.

Hétfőn kiadott sajtóközleményében a kolozsvári sajtósok szakmai egyesülete rámutat, pénteken perelte be a városházát a kolozsvári törvényszéken, és ezzel azt szeretné elérni, hogy az intézmény sajtótájékoztatókat tartson, „legalább havonta egyszer”.

„A polgármesteri hivatal legutóbb 2017. december 11-én tartott sajtótájékoztatót. Megemlítjük, hogy az APPC megpróbálta barátságos úton megoldani ezt a helyzetet, két felszólítást is intézve a hivatalnak (...) az elsőt még 2017. január 31-én, a másodikat pedig idén április 15-én. Egyiknek sem volt semmi eredménye” - nehezményezi a szakmai egyesület.

Az újságírók úgy gondolják, hogy az új kommunikációs csatornák használata jó dolog, de, mivel egyoldalúak, csak kiegészítő szerepük kell hogy legyen, nem helyettesíthetik a sajtó képviselőivel való találkozást és kommunikációt.

Kifejtik, a sajtótájékoztatók lényege, hogy az újságírók spontán kérdéseket tehetnek fel olyan témákkal kapcsolatban, amelyek természetesen nem biztos, hogy mindig tetszenek a szervezőknek, de csakis általuk tud kialakulni a hatékony párbeszéd a közigazgatás és a sajtó között, amely utóbbi a közvélemény szószólója. A polgármesteri hivatal sajtóirodája által kiadott hírlevelek, közlemények, rövid beszámolók az egyoldalú kommunikáció eszközei, nem biztosítják a szükséges átláthatóságot, és csak arra jók, hogy a városháza 'megvalósításait népszerűsítsék'.

A sajtósok szakmai egyesülete 2005 óta tevékenykedik Kolozsváron, azon dolgozva, hogy a helyi sajtó minőségét és tagjai szakmaiságát növelje.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS