2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zárolták az ozsdolai erdővagyont, munka nélkül maradtak az emberek

2019. május 24. 13:47, utolsó frissítés: 14:55

Csütörtökön tárgyalta a Kovászna Megyei Törvényszék az ozsdolai közbirtokossági erdő visszaállamosításának ügyét. Mint arról beszámoltunk, április 9-én a Kézdivásárhelyi Bíróság megállapította, hogy nem illetékes az ozsdolai közbirtokosság erdőinek és legelőinek a visszaállamosítása céljával indított per tárgyalásában, ezért az ügy első fokú tárgyalásának a Kovászna Megyei Törvényszékre való áthelyezéséről döntött. A per áthelyezését a közbirtokosság jogi képviselője, dr. Laczkó-Dávid Géza ügyvéd kezdeményezte a perelt vagyon nagy értékére hivatkozva, az első alapfokú tárgyaláson, április 2-án.

A csütörtöki tárgyaláson mintegy ötven ozsdolai közbirtokossági tag volt jelen. Érdemben azonban nem tárgyaltak a visszaállamosításról, viszont felperes ügyvédje azzal a kéréssel állt elő, hogy a pert helyezzék vissza a kézdivásárhelyi bíróságra. Május 30-án döntenek arról, hogy az ügyet a megyei törvényszék tárgyalja tovább, vagy visszakerül a kézdivásárhelyi bíróságra – számolt be a Háromszék.

A tárgyalást megelőzően több tucatnyi közbirtokossági tag tiltakozott „Ne vegyék el megélhetésünket” és „Stop államosítás” feliratú táblákkal a törvényszék épülete előtt, arra irányítva a közvélemény figyelmét, hogy itt nemcsak a közösség jogos tulajdona a tét, hanem megélhetésüket veszélyeztetik: mivel zárolták az erdővagyont, sokan munka nélkül maradtak. „Ez az autonómia egy formája. A tavaly 3400 űrméter fát osztottunk ki a tagoknak; az egy három kilométernél hosszabb farakás. Ezen felül 500 köbméter gömbfa és közel ötszázezer lej tartozott még az osztalékalaphoz. Természetesen, ennek megfelelően, a terület és a jövedelem után egyaránt adóztunk az államnak. A közbirtokosság 15 embernek biztosított munkahelyet, és közvetve, az ozsdolai cégeknél még további 60-70 ember élt ebből. Most, a per miatt jelzálogot tettek rá, az egészségügyi vágásokon kívül semmilyen tevékenység nem folytatható, az emberek munka és jövedelem nélkül maradtak” – mondta el Lukács Attila, a Láros kitermelő cégének vezetője a Hírmondónak.

Laczkó-Dávid Géza korábban érdeklődésünkre elmondta, azért is fontos, hogy a Kovászna megyei törvényszék tárgyalja alapfokon az ügyet, mert akkor az eleve más megítélés alá esik, és gyakorlatilag három lépcsős lesz a döntéshozatali folyamat: a megyei törvényszékről a várható fellebbezés után átkerül a brassói ítélőtáblára, majd onnan, ha újabb fellebbezés következik, a legfelsőbb bíróságra, és ez utóbbi mondaná ki a végső ítéletet. Nagyobb súlyú kérdésről van szó, amit nem egy városi bíróságnak kellene kezelnie már alapfokon sem, és nem egy megyei törvényszéknek kellene kimondania róla a végleges ítéletet. (3szek, hirmondo.ro, hírszerk)

Nyitókép: kronika.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS