2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elölről kezdhetik a Borboly Csaba elleni büntetőpert

2019. május 24. 15:14, utolsó frissítés: 2019. május 25. 16:50

Várhatóan újrakezdik majd a Borboly Csaba és más vádlottak ellen indult büntetőper bizonyítási eljárását, írja a Székelyhon. Az eljárás már 2013-óta húzódik a bíróságon, ezalatt pedig egymást váltották a bírák és egymást érték a halasztások is.

A portál beszámolója szerint csütörtökön a Hargita Megyei Törvényszék bírájának több olyan kérésről kellett döntenie, amelyek egy részét korábban már megfogalmazták Borboly Csabának és a többi vádlottnak az ügyvédei.

A Székelyhon szerint a védelem kérte a felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvek fordítását és kiválogatását végző személy kihallgatását, mivel szerintük nagy a gyanú, hogy azokat a fordításokat és a válogatást a SRI végezte el, és a fordító csak láttamozta.

A portál szerint több ügyvéd is kérte, hogy a SRI és a DNA közötti hivatalos levelezés anyagát is tegyék nyilvánossá, hogy kiderüljön, a titkosszolgálat túllépte-e a hatáskörét a nyomozás során. Az ügyvédek kérését a bíró elutasította.

Sergiu Bogdan, Borboly Csaba egyik ügyvédje elmondta, hogy az állam rendelkezik olyan jegyzőkönyvekkel, amelyekbe senki nem tekinthet bele, de az állam felhasználhatja, ha akarja.

A nemzetbiztonsági okokból elrendelt lehallgatásokra vonatkozó bírói végzés titkosításának feloldását, illetve a lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozott bizonyítékok kizárásának kérését érintő döntést a bíró későbbi időpontra halasztotta.

Bogdan elmondása szerint a nemzetbiztonsági ügyben történt lehallgatások anyagát nem lehet egy egyszerű bűnvádi eljárásban bizonyítékként felhasználni, mivel erről az Alkotmánybíróság is rendelkezik.

Az ügyvéd szerint a tárgyalást korábban vezető bíró távozása miatt az egész bizonyítási eljárást, beleértve a tanúk meghallgatását is újra kell kezdeni. Borbolyt a következő meghallgatáson hallgatják meg.

Borboly Csabát 2013-ban az DNA közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg. A Hargita Megyei Tanács elnöke mellett még 12 vádlottat vontak be az ügybe. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS