2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pert vesztett Dan Tanasă, marad a Székely Mikó Kollégium felirat

2019. május 24. 18:09, utolsó frissítés: 19:33

A sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közleményben tájékoztat, hogy megnyerte a helyi önkormányzat azt a pert, amelyet a Székely Mikó Kollégium homlokzatán szereplő felirat miatt indított Dan Tanasă.

A magyar nyelvű feliratról régi fényképek és képeslapok tanúsítják, hogy eredetileg is ott volt az épület parkra néző homlokzatán. A romániai jogrend szerint, amennyiben műemlékről van szó, annak eredeti állapotát kell visszaállítani, megőrizni.

Tavaly októberben került sor a per első tárgyalására, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ma megkapta a végleges bírósági döntést, melynek értelmében marad eredeti, régi állapotában a felirat:

SZÉKELY MIKÓ KOLLÉGIUM.

Hasonló, szintén Dan Tanasă által indított per miatt kellett a tavaly eltávolítani az épület oldalán található bronz betűkkel kirakott magyar nyelvű feliratot, annak ellenére, hogy mellette volt a hivatalos kétnyelvű iskolatábla, azóta az önkormányzat visszahelyezte a feliratot, három nyelven.

Antal Árpád-András polgármester még 2018 októberében megköszönte a mikós diákok törvényszéki döntés utáni szolidaritás vállalását, amikor a felirat eltávolítása után az intézmény ablakaira ragasztották ki a Székely Mikó Kollégium betűit. "Az a tény, hogy kiálltak iskolájuk mellett, hosszú távon talán fontosabb, mint maga a felirat" – fogalmazott akkor Antal Árpád polgármester.

közlemény

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS