2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 5 ezer gyermek tűnt el az utóbbi évben Romániában

2019. május 25. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Az elmúlt egy évben több mint ötezer gyermek tűnt el otthonról Romániában - hívja fel a figyelmet a Save The Children (Mentsétek meg a gyermekeket) szervezet, amely szerint a jelenség egyre nagyobb méreteket ölt, ezért megelőző intézkedésekre van szükség.

A szervezet a rendőr-főkapitányság illetékes osztályától származó adatokra hivatkozva rámutat, 2018. április 30-a és 2019. május 20-a között 5078 kiskorú tűnt el otthonról. Közülük 151-en 10 éven aluliak, 1410-en 10 és 14 év közöttiek, 3517-en pedig 14 éven felüliek voltak.

Ugyanazon adatok szerint a jelzett időszakban 5072 kiskorút találtak meg, közülük 158-an 10 éven aluliak, 1395-en 10 és 14 év közöttiek, 3519-en pedig 14 éven felüliek.

A legtöbb gyermekeltűnési esetet a bukaresti rendőrségen, továbbá a Konstanca, valamint a Neamţ megyei rendőr-főkapitányságon jelentették.

A civil szervezet szerint az esetek 95 százalékában a gyermekek önként hagyták el otthonukat vagy az elhelyezési központot, amelyben éltek."Egyre több gyermek kerül olyan élethelyzetbe, amelyben az otthonról való elmenekülést véli a legjobb megoldásnak. Nekik a mi azonnali és valós támogatásunkra van szükségük, hogy rájöjjenek, ez hamis megoldás, amely ráadásul fokozza a gyermekkizsákmányolás, -bántalmazás és -kereskedelem kockázatát" - idézi a közlemény a romániai szervezet ügyvezető elnökét, Gabriela Alexandrescut, aki szerint hatékonyabb megelőzési mechanizmusokra van szükség.

A közleményben kiemelik még, hogy az eltűnt és kihasznált gyerekek védelmével foglalkozó Missing Children Europe adatai szerint Európa-szinten az eltűnt gyermekek 58 százaléka valamilyen formájú bántalmazás vagy kizsákmányolás áldozata lesz, rávilágítanak arra is, hogy az eltűnések 19 százalékában az egyik szülő lopja el a gyermeket a szülői felügyeleti jog megállapítására irányuló folyamat során, továbbá hogy az Európában eltűnt gyermekek 17 százaléka más országba kerül, illetve hogy az esetek 20 százalékában a médiában közzétett felhívások nagymértékben hozzájárulnak az eltűntek megtalálásához.

A Mentsétek meg a gyermekeket tájékoztató kampányt szervezett az eltűnt gyermekek világnapja, május 25. alkalmából. A szervezet szakemberei és önkéntesei által vezetett tevékenységeken mintegy 1500 iskolás vett részt Bukarestben és az ország 11 megyéjében. A foglalkozásokkal a cél felhívni a figyelmet azokra a kockázati helyzetekre, amelyekben a támasz nélkül maradt gyerekek és serdülőkorúak a biztonságukat vagy akár az életüket veszélyeztető döntéseket hozhatnak. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS