2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszországot, Ausztriát és Németországot is tájékoztatta az MPP az úzvölgyi temetőügyről

2019. május 25. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Az úzvölgyi katonai temetőben végzett építkezés mélyen sérti minden olyan nemzetiség ősei iránti tiszteletét, amelyeknek halottai a sírkertben nyugszanak – mutat rá a Magyar Polgári Párt (MPP) abban a hivatalos levélben, amelyet Németország és Ausztria romániai nagyköveteinek, illetve az orosz védelmi minisztérium hadisír-gondozással foglalkozó romániai képviselete szakértőjének küldtek el.

Ismertetve az úzvölgyi hadi temetőben kialakult helyzetet, a levelet aláíró Mezei János pártelnök arról tájékoztatta a címzetteket, hogy az építtető dormánfalvi önkormányzat figyelmen kívül hagyta a katonai temetőkre vonatkozó államközi egyezményeket, és azzal, hogy régi sírhantokra új kereszteket helyeztek, kegyeletsértést követtek el.

A levélben arra kéri a címzetteket, hogy országuk nevében foglaljanak állást a temetőben történtekkel kapcsolatosan, és érintett félként kezdeményezzék a kialakult helyzet tisztázását és a sírkert eredeti állapotának visszaállítását.

A Magyar Polgári Párt korábban a magyarországi illetékes szerveket is tájékoztatta, kérve a Románia és Magyarország közötti egyezmény számonkérését az ügyben. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS