2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a szavazókörzetek nyitvatartási idejét

2019. május 26. 17:30, utolsó frissítés: 17:33

Az USR-PLUS szövetség felszólította a kormányt, hogy hosszabbítsa meg 23 óráig a szavazókörzetek nyitva tartását, hogy mindenkinek legyen lehetősége részt venni az EP-választásokon, illetve a népszavazáson.

Dacian Cioloș a szövetség EP-listavezetője elmondta, a statisztikai hivatal adataiból az derül ki, hogy az emberek el akarnak menni szavazni, ezért úgy gondolják, hogy a kormánynak itthon és a külképviseleteken is meg kellene hosszabbítania a szavazóhelyiségek a nyitva tartását.

Klaus Johannis elnök a Facebookon szólt a szavazókhoz, és arra kérte őket, hogy ne hagyják, hogy bárki vagy bármi az útjába álljon annak, hogy le tudják adni a szavazataikat.

A román külképviseleteken hatalmas tömegek várják most is, hogy leadhassák a szavazatukat, sok helyen incidensek is történtek a sajtó szerint, és a hatóságoknak is közbe kellett avatkozniuk. A sajtó arról is beszámolt, hogy sokan attól tartanak, nem fogják tudni leadni a szavazataikat, és hosszabbítsák meg a nyitvatartási időt, hogy mindenki le tudjon szavazni.

A spanyolországi Castellón tartományban, ahol a legtöbb román él, a feldühödött szavazók spontán tiltakozásba kezdtek a szavazókörzet előtt. A romániai tüntetések jól ismert jelszavai is elhangoztak a spontán kialakult protestáláson.A külügyminisztérium sajtóközleményében kifejtette, hogy szerinte a külképviseleteken „normálisan működik” a szavazás.

A tárca szerint néhány szavazókörzetben nagy sorok alakultak ki, az egyik példa erre az a körzet, ahová egyszerre 5 busznyi szavazó érkezett. (digi24.ro/stirilepesurse.ro/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS