2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petícióban követelik a külügyminiszter lemondását a diaszpórában kialakult helyzet miatt

2019. május 26. 21:46, utolsó frissítés: 23:26

Update: A külügyi tárca választásokkal megbízott képviselője, Iulian Ivan az AGERPRES hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy a külügyminisztérium kérte a Központi Választási Irodától (BEC) a külföldi szavazókörzetek programjának meghosszabbítását.

„A törvény értelmében helyi idő szerint 21 órakor zárul a választás. A külügyminisztérium, tekintettel a külföldön lévő állampolgároktól érkezett kérések nagy számára, kérte a Központi Választási irodától, hogy hosszabbítsa meg a szavazás időtartamát” - nyilatkozta a képviselő, és felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény értelmében 21 órakor már csak azok voksolhatnak, akik a szavazóhelyiségben tartózkodnak, vagyis abban a teremben, ahol az urnák és a szavazófülkék vannak.

A Központi Választási Iroda az EP-választások megszervezését és lebonyolítását szabályozó törvényt tartotta szem előtt, amikor nem engedélyezte a programhosszabbítást - tette hozzá Iulian Ivan. A jogszabály ugyanis leszögezi, hogy a szavazás reggel 7-kor kezdődik és este 21 órakor ér véget.

Teodor Meleșcau, külügyminiszter a Facebookon azt írta, hogy a szavazókörzetek programjának meghosszabbítása egy megoldási lehetőség lehetett volna, ha az törvényes lenne.

„Nyilvánvaló, hogy a szavazókörzetek megtöbbszörözése nem volt elegendő egy minden várakozást felülmúló szavazási részvétel esetében! A választási rendszer megváltoztatásának szükségessége egyértelmű. A nagykövetségek és a konzulátusok székhelyei és személyzeti állománya képtelen szembenézni a problémákkal a sűrűn lakott régiókban. A programok meghosszabbítása megoldás lehetne, ha az törvényes lenne! Mindenképp az erősen zsúfolt helyek számára biztosítani fogom a szavazás leadásának lehetőségét, azok számára, akik a szavazóhelyiségek épületeiben és udvarain tartózkodnak” - írta Meleșcau.

Mindeközben hivatalos források szerint a külügyminisztérium egyáltalán nem kérte a szavazási program meghosszabbítását a Választási Irodától.

„Nem létezik semmiféle kérelem külügyminisztérium részéről, amely a program meghosszabbítására vonatkozna. Az USP PLUS kérést nyújtott be, amelyben a „szavazóhelyiség” fogalmának tisztázását kérte a Választási Törvénykönyv 48-ik bekezdéséből. A válasz az volt, hogy a helyiség csak a termet jelenti, és nem a folyosót vagy a szavazókörzet udvarát – és ebben az értelemben 21 órakor zárják a szavazóhelyiséget. Ez után csak azok adhatják le még a szavazatukat, akik ekkor már a teremben tartózkodnak. Meleșcanu nem küldött semmilyen kérést csak továbbította a külföldről érkező kéréseket. Több száz kérés érkezett ebben a témában, és az összes külföldről, szavazóktól, konzuloktól, szavazókörzetek elnökeitől” - állítja a sajtóforrás. (AGERPRES, sriripesurse.ro)

----------------------------
Egyre több román állampolgár írja alá azt az online petíciót, amely Toedor Melescanu külügyminiszer lemondását követeli. A szavazópolgárok a külügyminisztert tarják felelősnek a diaszpórában kialakult hosszú sorokért:

„A lemondását kérjük, mert újra szabotálja a határon túliakat és szavazati jogukat. A szavazati jog alapjog.”

A petíció emlékeztet, hogy 2014-ben is Teodor Meleșcanu volt a külügyminiszter, amikor ugyancsak hosszú sorok voltak a diaszpóra szavazókörzeteinél. Öt év után a probléma ugyanaz, miközben a külügy szerint „minden rendben van a diaszpóra 441 szavazószekciójával”. Eközben több tízezer ember áll órák óta sorban, és nem volt alkalma leadni a szavazatát.

Az aláírások rekord sebességgel gyűlnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS