2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergely politológus szerint teljes irányváltás jöhet a PSD-nél

2019. május 29. 10:22, utolsó frissítés: 10:27

Teljes irányváltás lehet a kormányzó Szociáldemokrata Pártban, miután korrupció miatt jogerősen három és fél év börtönre ítélték Liviu Dragneát, a párt elnökét - mondta Illyés Gergely politológus az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szakértője szerint nemcsak az elnöki székbe kell valakit találnia a Szociáldemokrata Pártnak, hanem a belső hatalmi viszonyaik is átalakulhatnak. Az elmúlt években ugyanis a párton belül sokan vádolták azzal Dragneát, hogy autokratikus módon irányít, nem tűrve el ellenvéleményt. Emiatt sokan el is hagyták a pártot, és újat alakítottak Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezetésével. Most megnyílhat a lehetőség, hogy ezek az emberek visszatérjenek a Szociáldemokrata Pártba - jelezte a politológus. Az is kérdés tehát, hogy Liviu Dragnea bebörtönzése után sikerül-e háttérbe szorítani a közeli szövetségeseit a párton belül - tette hozzá Illyés Gergely.

A belpolitikai helyzetet illetően a politológus a Szabadságnak is nyilatkozott:

„Egy kormány mandátuma kétféle módon szűnhet meg: vagy lemond a miniszterelnök, vagy megbuktatják, ha a parlament elfogadja a bizalmatlansági indítványt ellene. Márpedig Viorica Dăncilă kormányfő egyértelművé tette hétfői nyilatkozatában, hogy nem szándékszik lemondani. A második forgatókönyv – a parlamenti felállást tekintve – akkor jöhetne szóba, ha valamelyik kormánypárt, a PSD vagy az ALDE úgy döntene, hogy nem akarja többé fenntartani a kormányzást” – nyilatkozta még a politológus a Szabadság napilapnak.

Hangsúlyozta: a jövőt megjósolni nem lehet, de el lehet mondani, hogy jelenleg egyik párt sem törekszik kifejezetten arra, hogy kormányra kerüljön. A törvényhozásbeli erők megváltozását lehetővé tevő előrehozott választást pedig csak akkor lehet tartani, ha két kormányt alakítani kívánó miniszterelnök parlamenti leszavazása után feloszlatják a parlamentet. Előrehozott választást még soha nem tartottak Romániában, ami nem véletlen, hiszen ez azt is jelentené, hogy minden képviselőnek és szenátornak megszűnik a mandátuma – részletezte a szakember. (mti/szabadsag)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS