2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ludovic Orban bírálja az USR PLUS-t, mert az nem akar kormányra lépni

2019. május 30. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerda este a B1TV műsorának vendégeként azt nyilatkozta, hogy az USR PLUS bejelentése, miszerint saját jelöltet indítanak az államelnök-választásokra, teljesen alkalmatlan pillanatban érkezett. Orban emellett kritizálta a pártszövetséget, mert meglátása szerint politikai számításból nem hajlandóak azonnal vállalni a kormányzást, abban az esetben, ha a Dăncilă-kormányt leváltják.

A PNL vezérének az nem tetszett, hogy az általa rendkívül sikeresnek vélt népszavazás napján, amelyen szavai szerint a románoknak lehetősége volt arra, hogy “megmutassák egész Európának, hogy a román társadalom korrekt, becsületes és becsületes vezetőket kíván”, az USR PLUS bejelentette, hogy indulnak az elnökválasztáson. Az USR elnöke, Dan Barna ugyanis szerda este jelentette be az Antena 3 műsorában, hogy az USR-PLUS szövetség saját jelöltet indít

Véleménye szerint, “amikor sok ember rád szavaz, akkor annál is inkább figyelmesnek és felelősnek kell lenned, mert azok az emberek, akik rád szavaznak, reménykednek benned és megbíznak a jobb életre irányuló reményeikkel”. Orban szerint ennek felelőssé kellene tennie a politikusokat.

A liberálisok vezetője arról is beszélt az adásban, hogy a május 26-i választás és népszavazás egy "lázadás" volt, amely azt mutatja, hogy az emberek változást szeretnének.

Orban szerint annak a pártnak, aki bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, készen kell állnia arra, hogy átvegye a kormányzás felelősségét. Ahogy fogalmazott, “nem hagyhatod, hogy ezek lángokba borítsák az országot, csak azért, mert te politikai számításból nem szeretnél kormányra lépni, hogy nehogy erodálódj a kormányzásban.”

A PNL elnöke szerint evidens, hogy bármely pártnak vállalnia kell a kormányzás felelősségét, ha mód adódik erre, “ha olyan környezet jön létre, amelyben parlamenti többséget lehet létrehozni”.

Orban ismertette továbbá, hogy pártja végrehajtó bizottságában döntés született arról, hogy benyújtják a bizalmatlansági indítványt és megkezdik a tárgyalásokat első körben az ellenzékkel, majd az összes parlamenti párttal és független parlamenterrel, hogy meggyőzzék őket az indítványra szavazásról. Utalt arra is, hogy a PNL, mint a legnagyobb ellenzéki párt, számos érdemmel bír ahhoz, hogy kormányra lépjen.

A liberálisok vezére kifejtette, nem érti a választások után az ALDE miért nem szakad el a PSD-től, mielőtt “meghal és eltemetik”. Ugyanakkor felszólította a Călin Popescu-Tăriceanu által vezetett alakulat parlamenti tagjait, hogy hagyják el a politikai pályát. A parlamentben ülő PSD-seknek pedig azt üzente, hogy harmaduk sem lesz tagja a törvényhozásnak, “ha nem ébrednek fel és nem értik meg, hogy nem lehetnek bűntársak Románia szétrombolásában”. (digi24/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS