2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megérkezett Ferenc pápa Bukarestbe

2019. május 31. 11:34, utolsó frissítés: 20:56

Leszállt a bukaresti Otopeni repülőtéren a Ferenc pápát szállító repülőgép. A Szentatyát a reptéren fogadja Klaus Johannis államfő és felesége is. A pápa köszöntésére néhány ezer ember is összegyűlt a helyszínen. A repülőteret elhagyva a Szentatyát egy kék Dacia Logánban vitték a Cotroceni palotához.

A Henri Coandă Nemzetközi Repülőtértől a Cotroceni-palotáig vezető úton több ezren köszöntötték az egyházfőt, aki egy adott pillanatban ki is nyitotta az őt szállító Dacia Logan ablakát, hogy köszöntse a tömeget.

Fotó: Vatican NewsFotó: Vatican NewsForrás: digi24.roForrás: digi24.ro


A palota előtt díszőrség köszöntötte a pápát, aki románul szólt a díszőrséghez, és az elnöki delegáció, valamint a katolikus egyház küldöttségének minden tagjával kezet fogott. Az üdvözlő ceremónia végén 'Vivat Papa!" felkiáltással és tapssal tisztelegtek előtte az egybegyűltek.

Ferenc pápa a palotába érve az államfővel tartott kétoldalú megbeszélést. Ezt követően ünnepi beszédben köszöntötte a romániai híveket.

Tizenhét tárgyból összeállított ajándékcsomaggal várta Johannis elnök a pápát

Többek közt bukovinai hímes tojást, egy olténiai szőttest, Gheorghe Hagi aláírásával ellátott labdát és trikót, és egy Ivan Patzaichin által használt evezőt is ajándékozott Klaus Johannis elnök Ferenc pápának.Az államfő összesen 17 tárgyat ajándékozott a katolikus egyházfőnek, amelyek - az Államelnöki Hivatal közleménye szerint - az ország lakóinak összességét jelképezik, és a különböző régiókra jellemzőek.

Az ajándékok között van egyebek mellett egy erdélyi, gyöngyökkel kivarrt öv, egy nemzeti színű öv, egy munténiai szőttes, moldvai sajtnyomó minták, erdélyi akácméz, egy ikon és egy 1936-os évjáratú ménesi bor is.

Johannis: Románia a jó gyakorlat példaképe azzal, ahogy a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartja

A békés együttélés, a többség és kisebbség közti párbeszéd példáira van szüksége jelenleg Európának - jelentette ki Klaus Johannis román államfő a Ferenc pápához intézett beszédében.

„Komplex jelenségekkel teli világunkban Európának talán minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan példákra, amelyek a békés együttélést, a többség és kisebbség közötti párbeszédet, a kultúrák közötti dialógust mutatják fel, mert ezek azok a támpontok, amelyek szükségesek a tolerancia és kölcsönös tisztelet megszilárdításához. Románia a jó gyakorlat példaképe azzal a móddal, ahogy a területén élő húsz nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartását biztosította és biztosítja” - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában tartott beszédében.

Johannis felidézte, hogy a kommunista rezsim idején a hatalom korlátozta a szabadságot és erőszakkal próbálta eltéríteni a lakosságot a kereszténység értékeitől, ma már azonban mindenki félelem nélkül gyakorolhatja vallását, akár román nyelven, akár a nemzeti kisebbségek nyelvén.

Azt is megemlítette, hogy jövőre ünnepli a két ország - a Vatikán és Románia - kétoldalú diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját. „Románia és a Szentszék között nagyon jók, állandó kommunikáción alapulnak a politikai és diplomáciai kapcsolatok” - szögezte le Johannis.

Az államfő kifejtette, hogy az ortodox többségű Románia számára rendkívül fontos a vallásszabadság biztosítása, a felekezetek közötti párbeszéd és a kölcsönös tisztelet, és ezt a hozzáállást tapasztalják meg a külföldön élő román állampolgárok is, akik a katolikus egyház vendégszeretetét élvezik.

„Szentséged üzenetei empátiára szólítanak, és arra, hogy cselekvően viszonyuljunk a szegénység, az erőszak, a migráció, az emberek közti lelki összhang megbomlása, a környezetrombolás és a konzumerizmus kérdéseihez. A romániai társadalomban nyitott fülekre talál Szentséged szolidaritásra és felelősségre hívó üzenete” - jelentette ki Klaus Johannis.

Ferenc pápa: Lerovom tiszteletemet a Románia fiai és lányai által hozott áldozatok előtt


A romániai látogatáson tartózkodó szentatya pénteken beszédet mondott a Cotroceni-palotában, amelyben egyebek mellett rámutatott: szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, „hazafias és testvéri cselekedet”.

„Elsősorban a kivándorlásra gondolok, ami több millió embert érintett, akik elhagyták otthonukat és hazájukat, hogy új munkalehetőségeket és emberhez méltó életet keressenek. (...) Gondolok a sok elnéptelenedett falura, amely megélte, hogy néhány év alatt lakóinak jelentős része elhagyta. Gondolok azokra a következményekre, amivel mindez járhat az életminőségre nézve, és arra, hogy meggyengülnek a kulturális gyökerek, amelyek életet adtak a nehéz időkben” - mondta a szentatya.


„Lerovom tiszteletemet a Románia megannyi fia és lánya által hozott áldozatok előtt, akik a magukkal vitt értékekkel és munkájukkal gazdagítják azokat az országokat, ahová kivándoroltak, és munkájuk gyümölcseivel segítik otthon maradt családjukat. (...) Szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, hazafias és testvéri cselekedet” - hangsúlyozta a pápa.

Dăncilă órát ajándékozott a pápának

Az államfővel lefojtatott találkozót követően a Szentatya privát audiencián fogadta pénteken a román miniszterelnököt.
Fotó: Adevărul Fotó: Adevărul


Viorica Dăncilă a Ferenc pápával való találkozón az európai egység és szolidaritás fontosságát hangsúlyozta .

Egy kormányközlemény szerint a miniszterelnök megköszönte Őszentségének, hogy nagy figyelmet fordít a Romániával fenntartott kapcsolatokra, és felidézte tavaly májusi vatikáni látogatását.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a kormányfő egy szimbolikus elemekkel ellátott órát, valamint a romániai római katolikus egyház történetét és örökségét ismertető albumot ajándékozott a szentatyának.

„A megbeszélések során Viorica Dăncilă miniszterelnök hangsúlyozta az európai egység és szolidaritás fontosságát, és rámutatott, hogy Románia, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként (...), az európai projekt megszilárdításáért és az államok közötti kohézió megerősítéséért dolgozott” - írja a közlemény.

A megbeszélésen érintették a migráció problémáját, amely rendkívüli módon foglalkoztatja a Szentszéket, és amelyre az Európai Uniónak és a tagállamoknak meg kell találniuk a legmegfelelőbb megoldásokat.

Pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök részt vesz a Nemzet megváltása székesegyházban sorra kerülő ünnepségen, valamint a Szent József római katolikus templomban tartandó szentmisén is.

Daniel ortodox pátriárkával is találkozott


A miniszterelnökkel történő találkozó után Ferenc pápa kétoldalú tárgyaláson vett részt Daniel ortodox pátriárkával

A keresztény egyházak közös gyökereiről, a katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt Ferenc pápa pénteken az román ortodox patriarkátuson."Járjunk együtt!" - fordult az ortodox pátriárkához romániai látogatásának mottójával Ferenc pápa. A katolikus egyházfő testvérének szólította vendéglátóját, felidézve, hogy Szent Péter, Róma első püspöke, a katolikus egyház első pápája és a román ortodox egyház védőszentjeként tisztelt Szent András - aki az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdette az evangéliumot - testvérek voltak.

A román ortodox egyház zsinata előtt beszélve a pápa azt mondta: zarándokként érkezett Romániába. Szót emelt az önzés ellen, ami a családokat is sújtja, és arra bátorította a keresztényeket, hogy ne engedjenek a gyűlölködés kultúrájának.

Daniel pátriárka üdvözlő beszédében a hagyományos, férfi és nő által alapított, gyermekeket nevelő keresztény családok védelmének szükségességét hangoztatta, és Európa elnéptelenedésének veszélyére figyelmeztetett.

Mindketten felidézték a kommunizmus egyházüldözését, a papság és hívek meghurcolását, valamint azt - az ökumenikus párbeszéd mérföldkövének számító - húsz évvel ezelőtti történelmi látogatást, amelyet II. János Pál pápa tett Teoctist ortodox pátriárka meghívására Bukarestben - akkor először járt ortodox többségű országban a római pápa.

Ferenc pápa ezt követően Daniel pátriárkával együtt felkereste az ortodox egyház Bukarestben épülő székesegyházát, a Nemzet Megváltása-katedrálist, ahol a román politikai, kulturális és közéleti vezetők jelenlétében ortodox és katolikus egyházi énekek hangzottak el, a két egyházfő pedig a kereszténység legelterjedtebb imádságát, a miatyánkot mondta el latinul és románul.

A pápa a patriarkátustól a katedrálishoz vezető utat is azzal a kék Daciával tette meg, amellyel korábban a repülőtérről a román elnöki hivatalba szállították, ezúttal azonban a sofőr melletti ülésen foglalt helyet, és a nyitott ablakon keresztül integetett az üdvözlésére összegyűlt bukarestieknek.

A bukaresti Szent József katedrálisban prédikált a pápa

A hit problémája az öröm hiánya, megrendül a hit, ha elsodor a szomorúság és a rettegés hulláma - mondta Ferenc pápa pénteken a fővárosban, a Szent József székesegyházban tartott homíliájában.

"Máriára és sok más anya arcát nézve érezzük, hogy van remény, amelyre jövő építhető. Mondjuk ki határozottan: a körülöttünk lévő világban van remény. Ezért Mária megy és felkér minket, hogy járjunk együtt' - mondta a pápa a Szent József katedrálisban.

Hangsúlyozta, hogy öröm nélkül az emberek "saját félelmeik rabszolgái" maradnak, és a hit problémája az "öröm hiánya".

'Az egyházban, ahol különböző rítusok találkoznak, amikor nem a személyes kapcsolatok, csoportok vagy etnikai hovatartozás számít, hanem a Nép, amely együtt dicséri Istent, nagy dolgok történnek. Mondjuk határozottan: boldog, aki hisz, és van bátorsága, hogy közösséget teremtsen (...) Legyünk tudatában annak, hogy a próféta arra bátorít bennünket, hogy ne féljünk, mert az Úr, a mi Istenünk megsegít minket. Ez a bizonyosság feljogosít bennünket, hogy akárcsak Mária, énekeljünk és repessünk az örömtől. (...) Mert öröm nélkül bénák vagyunk, saját félelmeink rabszolgáivá válunk. Gyakran a hit problémája nem az eszközök, a struktúrák és a mennyiség hiánya (...); a hit problémája az öröm hiánya. Megrendül a hit, ha engedjük, hogy elsodorjon a szomorúság és a rettegés hulláma. Amikor bizalmatlanul, magunkba zárkózva élünk, megtagadjuk a hitet' - mondta Ferenc pápa.

(digi24.ro/Adevărul/Agerpres/mti/hírszerk.)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS