2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: az alkotmány felülvizsgálatát és a sürgősségi kormányrendeletek megszüntetését javasoljuk

2019. június 04. 13:27, utolsó frissítés: 13:32

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy Klaus Johannis államelnökkel való találkozójukon az alkotmány felülvizsgálatát és a sürgősségi kormányrendeletek megszüntetését fogják javasolni.

A szövetség elnöke elmondta, a népszavazás előtt és a kampány során végig fenntartották, illetve a szavazás napján is fenn fogják tartani azt az álláspontjukat, miszerint szükség van az alkotmány felülvizsgálatára és “egy határozottabb lépésre” a sürgősségi kormányrendeletek intézmények felszámolása tekintetében.

Kelemen elmondta, a sürgősségi kormányrendeleteket csak háború vagy természeti csapások esetére tartanák fenn. A RMDSZ érvelése szerint vissza kell adni a parlamentnek a törvényhozási funkcióját, mivel annak kell hoznia a törvényeket és nem a kormánynak. Kelemen szavai szerint “ha visszaadjuk ezt a funkciót a parlamentnek, elérhetjük, hogy - idővel, nem egyik napról a másikra - visszaadjuk a parlament hitelességét, amely az utóbbi időszakban, különböző okok miatt csorbát szenvedett.”

Kelemen Hunor hangoztatta, új alkotmányra van szükség, azonban nincs garancia az eljárást kedvezően értékelő többségre.

A szervezet elnöke szerint az ő szemszögükből a legjobb változat egy új alkotmány lenne, nem annak “felülvizsgálata imitt-amott”. Kelemen kifejtette, el fogják ezeket mondani Cotroceni-ben, de “nincs garancia arra, hogy létezik többség és hogy fenn áll a lehetősége egy új alkotmány megszövegezésének”.

Klaus Johannis államelnök kedden konzultál a PNL-vel, az USR-vel és az RMDSZ-szel “a május 26-i népszavazás végrehajtására vonatkozó cselekvési irányokról”. A találkozók 12 órától kezdődtek a PNL küldöttségével, 14 órára ütemezték az USR képviselőivel való találkozást, 15 órától pedig az RMDSZ képviselőivel találkozik Johannis.

Az RMDSZ-t a találkozón Kelemen Hunor, a két ház RMDSZ-es frakcióinak elnökei, Korodi Attila és Cseke Attila, illetve Biró Rozália, az SZKT elnöke képviseli. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS