2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR aláírja a Johannis által indítványozott országos megállapodást

2019. június 06. 09:57, utolsó frissítés: 10:39

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatja a Klaus Johannis államfő által javasolt pártközi megállapodást - írja a párt szerda esti sajtóközleményében.

"Az USR üdvözli Klaus Johannis elnök javaslatát, hogy valamennyi fél aláírjon egy megállapodást, mely eltörli azokat a módosításokat, amelyeket az igazságügyi törvényekben eszközölt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ" - szögezi le a dokumentum.

A közlemény emlékeztet: az USR már benyújtott a parlamentnek egy törvénytervezetet, amely átülteti a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságszolgáltatási törvényekbe, és amennyiben létezik politikai egyezség, akkor azokat a közeljövőben el lehet fogadni, és ezzel "az igazságszolgáltatási rendszer visszanyeri stabilitását, Románia pedig visszanyeri hitelességét a külső partnerek előtt".

Dan Barna, az USR elnöke hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás továbbra is Románia "nulla prioritása".

"Az USR az elmúlt három évben a parlamentben és az utcákon következetesen küzdött azért, hogy megakadályozza, hogy a koalíció aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és aláírja az Johannis elnök által javasolt megállapodást. Az igazságszolgáltatás továbbra is az ország nulla prioritása, annak biztosítása érdekében, hogy Románia továbbra is az európai úton maradjon" - mondta a pártvezető.

Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk után, szerdán egy országos megállapodás aláírására kérte fel a parlamenti pártokat, amelynek célja, hogy megszilárdítsa Románia európai irányultságát.

Az államfő szerint a szóban forgó országos politikai megállapodásnak lényegében azt kell tartalmaznia, hogy törvénybe foglalják a korrupciós tettekért elítélt személyek amnesztiában vagy közkegyelemben részesítésének megtiltását, valamint törvényt hoznak arról is, hogy a kormánynak tilos sürgősségi rendeleteket hoznia a bűncselekmények, büntetőjog terén, valamint egyes hatóságok azon jogával kapcsolatban, hogy közvetlenül fordulhatnak alkotmánybírósághoz a rendeletek kapcsán. Ugyanakkor törvénybe kell foglalni a köztisztségeket elfoglaló személyek feddhetetlenségét garantáló intézkedéseket, felül kell vizsgálni az igazságügyi törvényeket; a büntető törvénykönyvet, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet kizárólag a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság ajánlásainak teljes körű tiszteletben tartásával lehet módosítani. A megállapodásban arra is köteleznék magukat a pártok az államfő óhaja szerint, hogy törvény révén biztosítják, hogy a román állampolgárok maradéktalanul és tényszerűen élhessenek szavazati jogukkal az ország határain belül és kívül egyaránt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS