2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncila jelöltetné magát PSD pártelnöknek, de államelnökséget nem vállalna

2019. június 10. 19:21, utolsó frissítés: 19:32

Bejelentette Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy jelölteti magát a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségére, amelyről június végén dönt az alakulat kongresszusa. 

"Azt hiszem, jelöltetem magamat, bár egyelőre a kongresszus megszervezése foglalkoztat... Remélem, lesznek még más jelöltek is" - mondta a PSD-elnöki tisztséget jelenleg ideiglenes jelleggel betöltő Dăncilă a Marius Tucă Show című műsorban. A miniszterelnök hozzátette, akkor is jelölteti magát, ha a parlament megszavazza az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, ezt azonban nem tartja valószínűnek. 

Arra a kérdésre, hogy amennyiben megválasztják a PSD elnökének, indulni fog-e az államfőválasztáson, a kormányfő így válaszolt: "Nem, azt hiszem, fel kellene már hagyni azzal, hogy a párt elnöke kell hogy legyen az államfőjelölt". 

Dăncilă ama meggyőződésének is hangot adott, hogy az államfőjelöltnek elsősorban ismertnek kell lennie, aki ugyanakkor élvezi a lakosság jelentős hányadának bizalmát. A miniszterelnök hozzátette, a párt államelnökjelöltjének kiválasztása előtt több közvélemény-kutatást terveznek végezni, és azt sem tartja kizártnak, hogy párton kívüli személyt indítsanak. "Fontos meghatározni, hogy milyen jelöltet szeretnének látni az emberek. (...) Azt hiszem, az emberek egy kiegyensúlyozott államfőt szeretnének maguknak, aki minden román állampolgár elnöke, aki nem osztja meg az állampolgárokat, aki számára nem létezik olyan, hogy az én pártom és a mások pártja, az emberek közvetítő szerepet ellátó elnököt akarnak, akinek jók a kapcsolatai külfölddel" - fogalmazott a műsorban. 

A kormányfő hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy a június végén tartandó kongresszuson megnevezik a párt államfőjelöltjét, mert túl rövid az idő a tervezett felmérések elkészítésére, ezért vélhetően júliusban ismét összehívják a kongresszust, és akkor fog kiderülni, kit indít a PSD az év végén esedékes elnökválasztáson.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS