2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a szenátus a külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

2019. június 11. 19:55, utolsó frissítés: 20:12

Elutasította kedden a szenátus a Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt - írja az Agerpres hírügynökség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 34 szenátora által aláírt, Meleşcanu úr, május 26-a megköveteli az ön lemondását címet viselő indítvány 37 támogató szavazatot kapott, 69-en pedig ellene voksoltak a titkos szavazáson. Az RMDSZ szenátorai megszavazták az indítványt.

Az indítvány kezdeményezői a dokumentumban és a plénum előtt tartott felszólalásukban is arra hivatkozva kérték a külügyi tárca vezetőjének lemondását, hogy a miniszter "felelőtlen módon" szervezte meg a május 26-i európai parlamenti választást és referendumot a külföldi szavazókörzeteknél.

Mihai Goţiu
USR-s szenátor az indítvány szövegének felolvasása után átnyújtott Meleşcanunak egy dossziét 120 ezer aláírással. A Declic közösség petíciójában szintén a miniszter lemondását követeli.

Teodor Meleşcanu felszólalásában elhárította a vádakat, és ismét hangsúlyozta: május 26-án elsősorban az okozott torlódást a külföldi szavazókörzeteknél, hogy az EP-választással egy időben referendumot is tartottak, amelyet későn írt ki az államfő, ugyanakkor az is nehezítette a szavazást, hogy a politikai pártok nagy része nem jelölt ki képviselőket mindegyik külföldi szavazókörzet választási bizottságába. Hozzátette, az is késleltette a voksolás menetét, hogy a szavazásra jelentkezők közül sokaknak nem volt érvényes útlevelük vagy személyazonossági igazolványuk. A külügyminiszter kiemelte még, hogy a hasonló helyzetek elkerülése érdekében haladéktalanul módosítani kell a külföldön történő szavazást szabályozó törvényt.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség szenátorai megszavazták a külügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A szenátus plénumában mondott beszédében Novák Csaba Zoltán indoklásként egyrészt az úzvölgyi katonatemetőben kialakult helyezettel indokolta a döntését, mint fogalmazott, a román külügy kötelessége lett volna az úzvölgyi ügy kapcsán betartatni a katonatemetőkre vonatkozó két állam közötti egyezményt. "A román külügy mulasztása, hogy az úzvölgyi katonai temető ügyében nem kérte számon a román kormánytól a Magyarország és Románia között megkötött, a katonatemetőkre vonatkozó egyezmény betartását. A romániai magyar közösség felháborodása jogos: a szaktárca nem tett eleget kötelességének, és nem tanúsított hajlandóságot a konfliktus feloldására, amikor megtagadta a Magyarországról érkező párbeszédre való felkérést" – mondta el az RMDSZ szenátora.

A felsőház külügyi bizottságának RMDSZ-es tagja ugyanakkor azt is hozzátette: a külföldi szavazás nem megfelelő szervezéséért is a szaktárcavezetőt terheli felelősség, illetve azzal is csúfos vereséget szenvedett a román diplomácia, hogy Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A EU-s, illetve a NATO-hoz való csatlakozás óta nem tud felmutatni kiemelkedő eredményt a külügyminisztérium, értékelte az RMDSZ-es törvényhozó.(agerpres/rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS