2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis az európai vezetőkhöz címzett levelében aggódik a moldovai helyzetért

2019. június 12. 20:30, utolsó frissítés: 20:41

Levelet küldött a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzettel kapcsolatban a román államfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének - közölte az Államelnöki Hivatal.

A levél szerint Románia - EU-tagállamként is, de úgy is, mint olyan ország, amelynek különleges, közös nyelven és kultúrán alapuló viszonya van keleti szomszédjával - aggodalommal követi a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzetet. A Chişinăuban fennálló alkotmányos és politikai válság az ország, sőt, az egész régió stabilitását veszélyezteti, és ezt az Európai Unió tagállamai nem hagyhatják figyelmen kívül - vélekedik Klaus Johannis.

A román államfő hangsúlyozza, hogy meggyőződése szerint az Európai Uniónak tartania kell magát az európai szomszédságpolitika (ESZP), valamint az EU globális stratégiája keretében tett vállalásaihoz, és válaszolnia kell a Moldovai Köztársaság állampolgárai igényeire, akiknek nagy többsége az uniós csatlakozás mellett foglalt állást, amint az a 2019 februári parlamenti választásokkor is kiderült.

Johannis kéri, hogy az EU tagállamaival együtt sürgősen találjanak az uniós normákba és értékekbe illeszkedő módot a Moldovai Köztársaságban kialakult helyzet rendezésére.

'Románia kész támogatni ezeket az erőfeszítéseket, amelyek egybevágnak stratégiai célunkkal, amely az Európai Unió célja is egyben: támogatni a Moldovai Köztársaságot európai törekvéseiben' - szögezi le Klaus Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS