2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy színházi előadás borzolta fel a kedélyeket a román ortodox egyházban

2019. június 13. 12:48, utolsó frissítés: 12:54

A szexuális kisebbségek Büszkeség hete rendezvénysorozatának első napján mutattak be egy színházi előadást Kolozsváron, amely kiváltotta a román ortodox patriarchatus nemtetszését, ugyanis az előadásban egyházi szimbólumokat is felhasználtak a színészek, az egyház szerint sértő módon.

A Cluj Pride meg is osztott néhány fényképet az előadásról, amelyeken látszik, ahogyan a színészek az ortodox apácákra emlékeztető viseletet öltöttek magukra. A Cluj Pride bejegyzése szerint az Én vagyok!És? címet viselő előadás csupán ironikusan viszonyul a „szélsőséges” és „hamis” vallásossághoz, és semmiképp nem a „homoszexuális propagandát” terjeszti, mint amivel vádolják.



A Cluj Pride szerint az előadást már több alkalommal is játszották az országban, több színházban, állami és magán intézményben, és ami most különbözik, az csak a kontextus. Elmondásuk szerint az előadást azért választották be a programjaik közé, mert elősegíti az emberek közötti közeledést, azok szexuális orientációjától függetlenül.

Ezzel szemben a román ortodox patriarchátus egy sajtóközleményben ítélte el az előadást, amely szerintük szándékosan „gúnyolja” ki a keresztény vallási szimbólumokat és „káromolja”azokat. Szerintük az előadás valójában művészeti alkotásnak álcázott "keresztényellenes propaganda", amely inkább a közösségek közötti intoleranciát táplálja, annak ellenére, hogy azt hirdeti, az elfogadásra kívánja felhívni a figyelmet. (stirileprotv.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS