2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírták az ellenzéki pártok a Johannis által kezdeményezett politikai megállapodást

2019. június 13. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Csütörtökön írták alá az ellenzéki pártok azt a Klaus Johannis államelnök által kezdeményezett politikai megállapodást, amely Románia európai elköteleződését hivatott megerősíteni. A Cotroceni-palotában nyilvános ceremónia keretében került sor az aláírásra.

A ceremónián részt vett Ludovic Orban, a PNL elnöke, Dan Barna, az USR elnöke, Victor Ponta, a PRO Románia elnöke és Eugen Tomac, a PMP elnöke.Klaus Johannis már korábban bejelentette, hogy paktumot fog javasolni a május 26-i népszavazás eredményéről, a parlamenti pártokkal való tanácskozásokat követően.

A megállapodás a referendum eredményének törvénybe iktatásáról szól, illetve az igazságügyi törvények felülvizsgálatáról a Velencei Bizottság és az Európai Tanács ajánlásainak megfelelően.

Klaus Johannis múlt heti szavai szerint “olyan nemzeti politikai megállapodás, amely lényegében a következő kérdéseket tartalmazza: a korruptak számára az amnesztia és a kegyelem tilalmának átültetése a jogalkotásba, az igazságszolgáltatásra vonatkozó sürgősségi rendeletek elfogadásának tilalma, az alkotmánybíróság értesítéséhez való jog kiterjesztése. Ugyanakkor a közszolgálat integritásának biztosításához szükséges intézkedések átültetése, az igazságszolgáltatási törvények felülvizsgálata, szigorú egyetértésben a Velencei Bizottság ajánlásaival, az MCV (együttműködési és ellenőrzési mechanizmus) és a GRECO (Korrupció Elleni Államok Csoportja) jelentéseivel, beleértve azokat a sürgősségi rendeleteket, amelyeken keresztül módosították őket, a büntető törvénykönyv és bünetőeljárási törvénykönyv módosításainak elfogadása, a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság ajánlásait teljes mértékben tiszteletben tartva.”

A PNL, az USR, a PRO Romania és a PMP már korábban bejelentették, hogy aláírják a megállapodást. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a HotNews-nak szerdán azt nyilatkozta, hogy egyetért az államelnök által javasolt megállapodással, azonban csak jövő héten fogja aláírni azt, amint visszatér az országba. Kelemen azt is elmondta, “lesz néhány észrevételünk és lehetséges, hogy a jövőben szükséges lesz egy megállapodásra a többség és a kisebbség között”.

A PSD kérte, hogy a megállapodást bővítsék ki hét ponttal, amelyek közül a legtöbb Liviu Dragnea, a választási kampány során hangoztatott témái közül való. Azonban az Agerpres hírügynökség szerint Viorica Dăncilă azt állítja, nem kapott meghívást a Cotroceni-palotában zajló ceremóniára.

"Nem hívtak meg. Ebben vélhetően közrejátszott a paktummal kapcsolatban adott nyilatkozatom is. (...) Mi azt mondtuk, hogy javaslatokat fogalmaznánk meg a megállapodáshoz. Mindaddig, amíg javaslataink nem lelhetők fel ebben a paktumban, nincs semmi okunk részt venni az aláírási ceremónián" - mondta a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke az alakulat országos végrehajtó bizottságának ülését követően.

Klaus Johannis megállapodás aláírása alkalmából elmondta, a PSD a médián keresztül adott válaszai értelmében megtagadta a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírását. Szerinte a PSD több módosító javaslatot fogalmazott meg, mint ahány cikkelyből áll a paktum.

Az ALDE egy pártok közötti egyezmény aláírása mellett lépett fel, de mivel ez nem valósult meg, nem vett részt az egyezményt szentesítő eseményen. (agerpres/digi24/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS