2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE 4975 államilag támogatott helyet hirdetett meg a következő egyetemi évre

2019. június 18. 12:54, utolsó frissítés: 14:12

A 2019-2020-as egyetemi évre 4975 államilag támogatott, 9400 tandíjköteles és 2700 látogatás nélküli helyet hirdet meg a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

A térítésmentes helyek közül 60-at a roma kisebbségnek, 170-et a vidékről érkező érettségizetteknek, míg 100-at a külföldön élő román nemzetiségű jelentkezőknek tartanak fenn.

Mesterképzésen 3451 tandíjmentes és 6106 tandíjköteles helyre várja a továbbtanulni vágyókat a kolozsvári székhelyű egyetem.

Soós Anna tanulmányi rektorhelyettes úgy nyilatkozott: évek óta megközelítőleg állandó a tanulmányaikat megkezdő egyetemisták és magiszteri hallgatók száma, a BBTE-re ugyanis úgy tekintenek a líceumok diákjai, mint olyan felsőoktatási intézményre, ahova “érdemes” jelentkezni az oktatás, de a kutatómunka színvonala miatt is. Ezt bizonyítják a különböző egyetemi rangsorok is, amelyek a Babeş-Bolyai Tudományegyetemet Románia-szinten az első, de közép-kelet-európai szinten is előkelő helyre sorolják - mondta Soós Anna.

A felvételi július 16-a és 31-e között zajlik majd az intézményben. A beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. A rektorhelyettes hangsúlyozta, sikeres felvételi esetén nagyon fontos, hogy a felvételt nyert hallgató visszaigazolja a helyét.

Soós arról is tájékoztatott, hogy idén már online is lehet előregisztrálni a felvételihez, sőt a szükséges dokumentumokat is fel lehet tölteni online. A felvételre és a beiratkozásra azonban személyesen kell megjelenni. Egyes karokon lehetőség nyílik a beiratkozási költségeket interneten keresztül fizetni. A felvételi díjakat és a 2019–2020-as egyetemi tanévre szóló tandíjakat szintén az egyes karok szabják meg. A felvételi díjakról, valamint a tandíjakról szóló bővebb tájékoztatást a BBTE felvételi honlapján lehet megtekinteni.

A 2019–2020-as egyetemi felvételire a Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveztek a felvételire jelentkező diákok ismereteinek és kognitív képességeinek felmérésére. A BBTE valamennyi karán – eltérő súlyozással – figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is. Az írásbeli felvételi vizsgák tematikája, bibliográfiája már felkerült a karok hivatalos honlapjára. A felvételi vizsgákat minden esetben az adott képzés nyelvén szervezik meg.

A tanulmányi rektorhelyettes ismertette, az egyetemi felvételivel párhuzamosan zajlik a tanárrá váláshoz elengedhetetlen pedagógiai modulra való jelentkezés is, ám ez nem kötelező jellegű.

Soós Anna arra is beszélt, hogy a BBTE felvételizők 244 távoktatási és csökkentett látogatású alapképzési program, valamint 217 távoktatási és csökkentett látogatású magiszteri program közül választhatnak, ám ezek minden esetben térítésesek.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, a térítéses helyek csak egy évre szólnak, vagy is, ha valakinek jó a médiája második évtől átkerülhet a térítésmentes helyre.

2018-ban a legnagyobb túljelentkezés a digitális média szakon volt (16,72 jelentkező egy helyre), 2017-ben pedig számviteli informatika és könyvelés szakon (12,03 jelentkező egy helyre).

Rudolf Gräf, a német tagozat vezetője és a doktori tanulmányokért felelős rektorhelyettes ismertette, hogy az idén 300 hely áll rendelkezésre a BBTE doktori képzésén, amelyből 138 térítésmentes nappali és ösztöndíjas hely, míg 145 távoktatásos és csökkentett látogatású hely. Ezenkívül 10 térítésmentes nappali és ösztöndíjas helyet tartanak fenn a roma kisebbséghez tartozó személyek számára és 7-et az olyan képzésben résztvevők számára, amelyek elsőbbséget élveznek az ország fejlesztésében. Az egyetemnek jelen pillanatban kb. 2.000 doktori képzésben résztvevő hallgatója van.

A doktori tanulmányokért felelős rektorhelyettes elmondta, az akadémiai karrier elkezdéséhez elengedhetetlen doktori képzésre jelentkezők számára kétféle felvételi időszak van. A Romániából, az Európai Unióból, illetve az Európai Gazdasági Térségből (EGT), Svájcból és az északi régióból származók számára szeptember 2. és 6. között van a beiratkozási időszak, 8. és 17. között zajlanak a felvételi vizsgák, míg 23. és 25. között a helyek visszaigazolása zajlik.

Rudolf Gräf azt is tudatta, hogy az eddigi szakosodásától függetlenül bármelyik doktori képzésre lehet jelentkezni, ám a mesteri diploma megléte elengedhetetlen.

A német tagozat vezetője ismertette, hogy a BBTE-en 233 számú német nyelvű helyet hirdettek meg alap- és mesterképzésen. Német nyelven a matematika-informatika, ökológia és környezetvédelem, germanisztika, az alap- és az óvodai oktatás pedagógiája, a német nyelv pedagógiája, üzletkötő, nemzetközi managment, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok, kommunikáció és közkapcsolatok, újságírás, illetve reklám- és közkapcsolatok szakon lehet tanulni. (hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS