2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letette a hivatali esküt az alkotmánybíróság két új tagja

2019. június 18. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

Letette kedden a hivatali esküt az alkotmánybíróság két új tagja, Cristian Deliorga és Gheorghe Stan. A ceremóniára a Cotroceni-palotában került sor, Klaus Johannis államfő jelenlétében.

Az eseményen jelen volt még Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Şerban Valeca, a szenátus alelnöke, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök, a taláros testület több tagja, valamint elnöki tanácsadók és államtanácsosok.

Cristian Deliorga és Gheorghe Stan kinevezése kilenc évre szól. Ők Simona Maia Teodoroiut és Ştefan Mineát váltják a tisztségben.

A ceremónia végén Klaus Johannis sok sikert kívánt az új alkotmánybíráknak. „Most teljes a csapat” - mondta.

Cristian Deliorga ez idáig a konstancai ítélőtáblánál volt bíró, őt a szenátus nevezte ki az alkotmánybírói tisztségbe, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára. A bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészi részleg volt vezetőjét, Gheorghe Stant a képviselőház nevezte ki, szintén a PSD javaslatára.

Május elején a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői megtámadták az alkotmánybíróságon Cristian Deliorga és Gheorghe Stan alkotmánybírói kinevezését, a taláros testület azonban június elején elutasította óvásukat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS