2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bővíti Kolozsvár a szociálislakás-hálózatát

2019. június 18. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

A szabad piacról vásárol lakásokat Kolozsvár önkormányzata, amelyekkel a szociális lakásállományát bővíti.

A lakásállomány-bővítést Oláh Emese alpolgármester javasolta és az erre vonatkozó tanácsi határozatot is ő dolgozta ki.

A lakásvásárlásra évente kiutalnak egy bizonyos összeget a költségvetésből, ennek az összegnek függvényében dönt az évente felmért igényeknek megfelelően a szociális lakásalap bővítésévről az erre a célra felállított bizottság.

Egy másik testület, a négy városi tanácsosból, a jogi, gazdasági és a vagyonkezelő osztály vezetőjéből álló héttagú tárgyalóbizottság feladata szociális lakásnak megfelelő ingatlanokat keresni a szabad piacon, majd az ajánlatok kielemzését követően az önkormányzat elé terjesztik a megvásárlásra javasolt ingatlanok listáját.

A megvásárlásra javasolt lista elfogadását követően vásárolhatja meg az ingatlanokat az önkormányzat, az adás-vételi szerződést az önkormányzat részéről Emil Boc polgármester írja alá.

„Sürgősségi beavatkozás a szabadpiaci lakásvásárlás: az önkormányzat nem tudja csak saját építésű lakásokkal fedezni a felmerülő igényeket, évente alig tucatnyi lakást tud kiosztani, noha az igénylők listája több száz személyre, családra kiterjed.

A szabadpiaci lakásfelvásárlásról Kolozsvár szociális stratégiájának szellemében döntöttünk. Ebben a dokumentumban belefoglaltuk, hogy kötelességünk segíteni a társadalom peremén levő embertársainknak, hiszen az anyagi erőforrások hiánya, a nem megfelelő vagy éppen szegregált lakáskörülmények, az alacsony iskolázottsági szint, a rendszertelen vagy szerződés nélküli munkavállalás, a szerfüggőség, betegség, rokkantság vagy fogyatékosság, a büntetett előélet mind olyan jellemzők, amelyek több generációt képesek a nyomorba taszítani és fogva tartani.

Éppen ezért integrált beavatkozásra van szükség, mert csak így lehet kilépni ebből az ördögi körből – lehetővé kell tenni az oktatáshoz, munkához, egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, biztosítani kell a város életében való részvételt, és elsősorban megfelelő lakáskörülményeket kell biztosítani” - mondta el a határozat kapcsán Oláh Emese alpolgármester.

Emil Boc polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy 2019-ben 2 millió eurót terveznek elkülöníteni erre a célra. A program elindítása előtt még a lakosság véleményét is ki szeretnék kérni. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS