2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatósági felügyelet alá helyezték Darius Vâlcovot

2019. június 18. 20:08, utolsó frissítés: 20:08

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei kedden elrendelték Darius Vâlcov volt miniszterelnöki tanácsadó 60 napos htósági felügyelet alá helyezését, abban az ügyben, amelyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a főügyészség közötti együttműködési megállapodás nyilvánosságra hozatala miatt indítottak ellene bűnvádi eljárást.

A DIICOT szerint a dokumentum közzétételével Darius Vâlcov a nemzetbiztonságot veszélyeztető államtitkot árult el.

Az ügyészek azt követően kezdtek el vizsgálódni az ügyben, hogy 2018 augusztusában Darius Vâlcov közzétett a Facebookon egy, a SRI és a főügyészség között 2016 decemberében köttetett együttműködési megállapodást, amelynek bizalmas jellege volt.

Egy másik ügyben - amelyben a főügyészség kezdett el nyomozni, majd áthárította az illetékességet a DIICOT-ra - megszüntették az eljárást az ellen a bírósági jegyző ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy lefénymásolta az egyezményt és átadta Adina Floreának, aki jelenleg az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészség vezetőhelyettese.

A főügyészség két együttműködési megállapodást kötött 2016. december 8-án a SRI-vel. Az egyik egyezmény nem volt titkos, a másik államtitoknak minősült. Titkosságának feloldását 2018. március 22-én indítványozta a főügyészség.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS