2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioloșt választották a Renew Europe élére

2019. június 19. 12:34, utolsó frissítés: 14:47

Dacian Cioloșt, a PLUS elnökét választották az Európa Megújul (Renew Europe) nevű európai parlamenti csoportosulás élére. A hírről maga az egykori technokrata miniszterelnök számolt be a Facebookon, aki a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alkotott USR–PLUS koalíció listáján jutott be az EP-be.A frakciót, amelynek élére most a PLUS elnöke került Emmanuel Macron francia elnök pártja, a République En Marche alapította közösen a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE).

Több román sajtóorgánum is történelmi eseménynek nevezi Dacian Cioloș kinevezését, mivel ő az első kelet-európai politikus, aki egy EP-pártcsalád élére kerül és majd annak a frakcióvezetője lesz.

--------------------------------

Frissítés: Cseh Katalint, a magyarországi Momentum EP-képviselőjét választotta egyik alelnökének a liberálisokat tömörítő Európa Megújul pártcsalád, írja az index.hu. A portál szerint a 108 fős frakcióból 106-an szavaztak a szerda délelőtti ülésen, Cseh Katalin a második legtöbb szavazattal, 82-vel lett alelnök. A magyar politikus az EP-választás előtt is szerepet vállalt a liberális pártcsaládban: tagja volt annak a „Team Europe” nevű csapatnak, amely a liberálisok nemzetközi kampányát vezette. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS