2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több romániai kórházat is kibernetikai támadás ért

2019. június 20. 12:55, utolsó frissítés: 13:33

Több romániai kórházat kibernetikai támadás ért, ennek következtében az egészségügyi minisztérium figyelmeztetést adott ki minden romániai egészségügyi létesítmény számára arról, hogy hackerek az egészségügy informatikai rendszerét fenyegették - adja hírül a Digi24.

A Kiberbiztonsági Incidensek Válaszközpontja (CERT-RO) azt állítja, hogy országos szinten jelentős növekedést észleltek a kórházi számítógépes rendszerekre összpontosító rosszindulatú támadások terén. A rosszindulatú alkalmazások főként zsarolóprogramok.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter közleményében arról ír, hogy a válaszközpont ajánlásait elküldték a közegészségügyi igazgatóságoknak és az alárendelt intézményeknek, hogy azok tovább küldjék a Románia területén található valamennyi kórházba. A közlemény szerint a CERT-RO azt ajánlja, hogy fájlokat csak a feladó ismeretében nyissák meg a kórházi alkalmazottak, kerüljék az ellenállhatatlan online ajánlatok megnyitását, hozzanak létre biztonsági mentést a fájlokról, frissítsék a használt eszközöket, telepítsenek biztonsági megoldásokat és sürgősen jelentsék az esetleges incidenseket.

Az egészségügyi miniszter elmondta, a pácienseket is érinti ez a támadás: „Először is, a kórházi dokumentumokat egy számítógépes rendszer bocsájtja ki, amely ha blokkolva van, akadályozza a betegek felvételét és a receptek kibocsátását. Az adatok elvesztése jelentős, elképzelhetetlen mértékű probléma lenne." (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS