2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs viperamarás elleni szérum a Szeben megyei sürgősségi kórházban

2019. június 20. 19:01, utolsó frissítés: 19:04

Nincs viperamarás elleni szérum Szeben megye legnagyobb kórházában, a megyeszékhelyen található a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban, és ha behoznak egy pácienst viperamarással, más városok kórházaitól kell az ellenmérget megszerezni, már amennyiben még van valamelyiknek elég raktáron, hívta fel a figyelmet csütörtökön dr. Constantin Roşca, a sürgősség (UPU) vezetője.

'Ha ma behoznak egy pácienst viperamarással, csak kortizont, adrenalint adhatunk be neki. Csak abban az esetben tudunk valahonnan az országból viperamarás elleni szérumot hozni, ha találunk egy olyan nagy központot, ahol még van raktáron és a dózisok érvényessége még nem járt le' - magyarázta Roşca.

Az orvos szerint a szeben megyei sürgősségi kórházban van ugyan két dózis ellenméreg, azonban ezeknek a szavatossági ideje még májusban lejárt, tehát már használhatatlanok. Ezt jelentették a bukaresti egészségügyi hatóságoknak.

'Már hat hónappal ezelőtt figyelmeztettük a hatóságokat, hogy közeledik a szavatossági idő lejárta. (...) A mi fioláink májusban jártak le, januárban értesítettük a hatóságokat' - nyomatékosította dr. Constantin Roşca.

Leszögezte ugyanakkor, hogy egy orvos sem kockáztatná meg, hogy lejárt szavatosságú ellenmérget adjon be a pácienseknek. Ezt a kórház igazgatója, Cornel Benchea is megerősítette.

Hétfőn megmart egy vipera egy 10 éves fiút Szeben megyében, és a megye egyetlen kórházában sem volt raktáron ellenméreg. Egy Fehér megyei kórházból vittek végül egy fiolát, hogy beadhassák a gyermeknek.

Dr. Constantin Roşca szerint egy viperamarás elleni szérum ára meghaladja a 2.000 eurót.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldön, például Magyarországon vásárolt ellenmérgeket sem tudják beadni a romániai orvosok a megmart személyeknek, ha a szérumok nincsenek Romániában jóváhagyva.

Rámutatott még, ha most közbeszerzési eljárást írnának ki viperamarás elleni szérum vásárlására, a dózisok legkorábban hat hónap múlva érnek el a kórházakba, ha nincsenek óvások; ha vannak óvások, akkor ez a folyamat egy évig is eltart. Szerinte az lenne a megoldás, ha két beszállítóval kötnének szerződést és nem csupán eggyel, mint eddig, ugyanakkor tartalékot is biztosítanának a fiolákból az új közbeszerzési eljárás kiírásáig, arra is figyelve, hogy a tartalékolt dózisok szavatossága ne járjon le idő előtt.

A vipera által megmart személynek ellenméregre van szüksége, ellenkező esetben belehalhat a marásba, nyomatékosította még a Szeben megyei sürgősségi eseteket ellátó szolgálat vezetője.

(agerpres)

Fotó: ProAlpin

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS