2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott Vass Levente a marosvásárhelyi RMDSZ éléről

2019. június 21. 12:47, utolsó frissítés: 2019. július 16. 09:43

Frissítés 3: Miután a Maros megyei Területi Állandó Tanácsot közel öt órás megbeszélésének eredményeként, közös megegyezés alapján, Vass Levente lemondott a marosvásárhelyi RMDSZ elnöki tisztségéről, és a szervezet ideiglenes vezetését Péter Ferenc megyei elnök, illetve Kovács Mihály Levente megyei ügyvezető elnök vette át, arról kérdeztük Kovács Mihály Leventét, hogy miért volt szükség erre a lépésre.

Kovács Mihály Levente. Fotó: Kiss GáborKovács Mihály Levente. Fotó: Kiss Gábor


A megyei ügyvezető elnök kifejtette, volt egy feszültség, „egy kommunikációs rövidzárlat” a megyei vezetés és a városi szervezet között, de a pénteki megbeszélésen egy előremutató, kompromisszumos megoldás született, mindenekelőtt azért, hogy a 2020-as választásokra megfelelő módon tudjon felkészülni a szervezet. Kovács Mihály Levente szerint a döntést mindenki elfogadta, és ehhez mérten lát hozzá a Területi Állandó Tanács minden tagja, valamint a Maros megyei képviselők és szenátorok az elvégzendő munkához.

Kovács Mihály Levente elmondta, továbbra is együttműködnek Vass Leventével, és ugyanúgy, mint eddig, számítanak a munkájára. Mint fogalmazott, Vass mai döntése "a marosvásárhelyi RMDSZ elnöki tisztségéről való lemondásáról szól, semmi többről".

Azon vádakra, miszerint a megyei szervezet megpróbálta átvenni, vagy legalábbis befolyásolni a városi vezetést, a megyei ügyvezető elnök nem kívánt reagálni. Mint mondta, elsősorban azért zárkózik el ettől, mert pénteken arról is megállapodtak, hogy "nem mutogatunk újjal egymásra". Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy új fejezetet tudnak nyitni a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ szempontjából. Hozzátette, "a különböző személyek által megfogalmazott vélt vagy valós vádakra nem kell a továbbiakban válaszolni", mert a szervezet pénteki döntése "nem arról szól, hogy a múltat firtassuk és arra válaszolgassunk, hogy ki mit mondott, hanem az építkezés, a munka és a közös siker elérése a legfontosabb cél".

Kovács Mihály Levente szerint az RMDSZ háza táján felmerülő feszültségeket házon belül kell kibeszélni, ezért "nagy tisztelettel" arra kérte a Maros megyei és marosvásárhelyi RMDSZ-es kollégáit, "hogy a cél legyen a szemünk előtt". Hozzátette, mindenkitől elsősorban munkát és elkötelezettséget várnak el.

Az ügyvezető elnök szerint a feszültségeket a pénteki tanácskozáson sikerült kibeszélni, ezért is jöhetett létre a kompromisszumos megoldás.

Arra kérdésre, hogy megvalósítható-e, hogy a városnak újra magyar polgármestere legye, Kovács Mihály Levente kifejtette, Marosvásárhelyen és Maros megyében az RMDSZ-nek nem lehet más célja, mint az, hogy visszaadja a bizalmát, a hitét a marosvásárhelyi közösségnek. Mint fogalmazott, ez az egyetlen járható út, és nem szabad kevesebbel beérni. Lényegesnek tartotta kiemelni, hogy "a marosvásárhelyi magyar közösség igenis tud erős politikai közösségként fellépni és ezt az erejét meg is tudja mutatni".

Az ügyvezető elnök szerint négy elvesztett önkormányzati választás után azt is lehetne mondani, hogy "a marosvásárhelyi magyar közösség hitét vesztett közösség lenne", azonban szavai szerint "a mi feladatunk, mindenkinek a saját helyén, saját funkciójában az RMDSZ-ben, hogy marosvásárhelyi magyarok bizalmát, hitét visszaszerezzük és visszaépítsük."

Frissítés 2: Vass Levente portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy a közel öt órás TÁT-gyűlés során az a közös megállapodás született, hogy Péter Ferenc Maros megyei RMDSZ-elnök és Kovács Levente megyei ügyvezető elnök átveszik a marosvásárhelyi RMDSZ vezetését.

Vass Levente termékeny és jó időszaknak nevezte az elmúlt két évet, amelyben - ahogy fogalmazott - a szervezetet megújította, tovább építette. A politikus köszönetét fejezte ki csapata és a vele rokonszenvezők irányába.

Megvalósításai közül különböző ingatlanok és telekkönyvezési problémák megoldását emelte ki, illetve olyan szimbolikus jelentőségű ügyeket, mint a Károli Gáspár-szobor vagy a felállítás előtt álló Bethlen-szobor.

A politikus hangsúlyozta, hogy “célunk továbbra is közös, hogy Marosvásárhelynek magyar polgármestere lehessen 2020 júniusától”. De kiemelte: a politikai felelősség most már az ügyvezető elnöké lett. Arra a kérdésünkre, hogy együtt akar-e működni az új helyzetben, azt válaszolta: "részükről ennek nincs akadálya".

Arra a kérdésre, hogy miért került sor erre a lépésre, Vass Levente kifejtette, “a Maros Megyei Tanács elnöke körül egy olyan csapat dolgozott az elmúlt két évben, akik marosvásárhelyi RMDSZ-nek hitték magukat, és ezt most sikerült beteljesíteni”. A kompromisszumos megoldás az volt, hogy egyet visszalép, lemond. Mint fogalmazott, “Marosvásárhely jövőjéért, marosvásárhelyi magyarok érdekeiért valakinek engednie kellett, ez az állóháború már nem volt tartható”. Vass Levente nem kívánta megnevezni a megyei tanácselnök körüli személyeket, mondván “ideje van a békének”.

Vass Levente szerint világosan látszik, hogy “nem az EP-választások után nyertes marosvásárhelyi RMDSZ kezdeményezte a konfliktust, de ennek már nincsen jelentősége, megyünk előre, együtt közösen”.

Arra a kérdésre, miszerint megalapozottnak tartja-e azokat a vádakat, miszerint a városi tanács RMDSZ-frakciója túlzottan együttműködött volna a városvezetéssel, Vass Levente határozottan elutasító választ adott. Szavai szerint azt a minimális együttműködést tették meg, amelyre szükség volt a város, az egyházak és Forgatag ügyeinek rendezése érdekében. A politikus úgy gondolja, azokért a dolgokért, amit “esetleg úgy éreztek az emberek, hogy sikertelenség, azért legalább olyan mértékben felelt a Maros megyei szervezet, mint a marosvásárhelyi”.

Vass Levente szerint a Maros megyei RMDSZ és Maros Megyei Tanács körül dolgozó, illetve a Marosvásárhelyen “árnyékból dolgozó embereknek” az új helyzetben lehetőségük lesz, hogy “dolgozzanak, bizonyítsanak és sikeresen vizsgázzanak”.

Frissítés: A Marosvásárhelyi Rádió információi szerint Vass Levente bejelentette a lemondását, amely közös megegyezés alapján jött létre. A rádió úgy tudja, hogy a pénteki TÁT gyűlésen döntöttek az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének a bekebelezéséről, ezzel a helyi szervezetben kialakult politikai káosz megoldását kívánja elérni a testület.Vass Levente a továbbiakban az RMDSZ megyei szervezetében ügyvezető elnökségi tagként dolgozik majd. Az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének volt elnöke szerint ezzel megállítják a lemondási hullámot és reméli, hogy több tanácsos nem távozik tisztségéből - számolt be a rádió.

------------------------------

Információnk szerint a marosvásárhelyi RMDSZ pénteki Területi Állandó Tanácsának (TÁT) ülésén lemondott Vass Levente a marosvásárhelyi RMDSZ éléről. A Marosvásárhelyi RMDSZ ideiglenes vezetését Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke és Kovács Mihály Levente, megyei ügyvezető elnök veszik át. Péter Ferenc megyei elnök hétfő estére összehívja a marosvásárhelyi tanács RMDSZ frakcióját.

(hírszerk)

Cikkünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS