2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román külügy: a magyar országgyűlés határozata a történelem átírására irányuló próbálkozás

2019. június 22. 18:26, utolsó frissítés: 18:31

A román külügyminisztérium tudomásul vette, hogy a budapesti parlament a nemzeti összetartozás évének nyilvánította a 2020-as esztendőt, a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulóját, de megalapozatlannak tartja ennek indoklását - szögezi le a szaktárca szombati közleménye.

"A történelem átírására irányuló próbálkozások és revizionista álláspontok hangoztatása elfogadhatatlan, és nem illik bele a 21. századi európai valóságba, ugyanakkor ellentmond a két ország közötti stratégiai partnerség, valamint az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt alapszerződés által szentesített, továbbá a két ország közös EU- és NATO-tagsága által megkövetelt együttműködésnek" - fogalmaz a közlemény. Ebben a szaktárca hozzáteszi, alaptalannak tekinti és elutasítja a magyar országgyűlés kezdeményezésének indoklását, Románia szemszögéből ugyanis 'nem léteznek máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott volna".

A Románia és Magyarország közötti határvonalat megállapító trianoni békeszerződés "nem képez megoldásra váró problémát", nem jelent tragédiát, mint ahogyan azt a budapesti hatóságok állítják az országgyűlés által elfogadott dokumentumban - mutat még rá a külügy, hangsúlyozva, hogy a trianoni szerződés "a jelenlegi geopolitikai valóság egyik alapvető eleme, és része az 1919 folyamán aláírt békeszerződéseknek, amelyek véget vetettek az első világháborúnak, a mintegy 19 millió ember életét követelő valódi tragédiának, lehetővé téve a nemzetállamok - köztük Magyarország - megszületését és megerősödését.

A közlemény rámutat arra is, Románia nem vonja kétségbe Magyarország azon jogát, hogy törvénybe foglalja, miként emlékezik meg történelmének fontos pillanatairól, "de nem fogadhatja el, hogy megkérdőjelezze a mai Európa alapjául szolgáló nemzetközi szerződések rendszerét".

A külügyminisztérium hangsúlyozza, Románia elkötelezett a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelme és előmozdítása, az etnikumok közötti párbeszéd megerősítése mellett. Románia az elkövetkezőkben is arra fog törekedni, hogy erős, pragmatikus, a közös tiszteleten alapuló és a jövőbe tekintő kapcsolatot építsen ki Magyarországgal a román és magyar állampolgárok érdekében, és ugyanezt várja el a magyar féltől is - zárul a közlemény.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS