2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli ülésszakot tart a parlament jövő héten

2019. június 24. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet jövő hétre - jelentette be hétfőn Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

"Úgy döntöttünk, hogy rendkívüli ülésszakot hívunk össze jövő hétre, július 1-je és 5-e között, hogy tárgyaljunk a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsát érintő kinevezésekről. Ezen a héten zajlik a kinevezési eljárás az Országos Diszkriminációellenes Tanács megüresedett tisztségére és a Nép Ügyvédje tisztségére, a jelölések benyújtási határideje június 25-e, a plénum 26-án fog szavazni" - tájékoztatott Tăriceanu, a házbizottságok együttes ülését követően, hozzátéve, elkészült a rendkívüli ülésszak napirendje is.

A rendkívüli ülésszakban a parlament a speciális parlamenti bizottság által a választási törvénynek a külhoni szavazásra vonatkozó módosítását célzó törvénytervezetet is meg fogja vitatni és elemezni fogja az alkotmánymódosításra tett javaslatokat is, hogy a május 26-ai népszavazás eredményeit gyakorlatba lehessen ültetni.

"Megállapodtunk, hogy a jövő héten megvitatjuk az alkotmánymódosító javaslatokat is. A szenátusban a jogi és az alkotmányosságot ellenőrző bizottság foglalkozik ezzel, a képviselőházban a jogi bizottság. El kell indítani az alkotmánymódosító eljárást. Ez többféleképpen történhet. Az egyik lehetőség az, hogy az államelnök kezdeményezi azt a kormány kérésére. Mi azonban egy sokkal hatékonyabb módszerhez folyamodunk. A javaslatot több parlamenti képviselő írja alá, akik vállalják ezt a kezdeményezést" - fűzte hozzá Tăriceanu.

Megemlítette ugyanakkor, hogy ezen a héten indítják el a kinevezési eljárást az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöki tisztségére is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS