2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Barna szerint Renate Weber nem alkalmas a Nép Ügyvédje tisztség betöltésére

2019. június 25. 09:58, utolsó frissítés: 10:00

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint Renate Weber nem megfelelő a Nép Ügyvédje tisztség betöltésére, mivel az európai parlamentben igazságszolgáltatási ügyekkel foglalkozott, míg a szövetség által támogatott Eckstein Kovács Péternek „meglenne az erkölcsi nagysága ahhoz, hogy ebben a szerepben hiteles legyen”.

Az USR elnöke hozzátette, alakulata Eckstein Kovács Pétert támogatja az ombudsmani tisztségre, „aki szakember, (...) és a civil társadalom is támogatja”. Jelentős parlamenti támogatottsága is van: az USR, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kisebbségek frakciójának részéről, mutatott rá Barna.

Hangsúlyozta, reméli, a politikum lesz annyira bölcs, hogy május 26-át figyelembe véve, megértse, hogy ez a tisztség nem egy igazgatói tisztség valamely állami vállalatnál, hanem az azt betöltő személytől függ demokráciánk stabilitása.

Hozzáfűzte, fontos lenne, hogy a jövendőbeli ombudsman „egy olyan személy legyen, akinek megvan az erkölcsi nagysága ahhoz, hogy hiteles legyen ebben a szerepben”.

„Szeretném azt hinni, hogy a jelenlegi többségben is vannak olyanok, akik megértik, hogy mutatna egy olyan Románia, amelyben Renate Weber az ombudsman, aki az EP-ben azt állította, hogy Romániában semmi gond nincs az igazságszolgáltatással (...)” - szögezte le Barna, aki szerint ezzel szemben Ecksteinnek volt erkölcsi ereje lemondani a tisztségéből és kilépni a politikából akkor, amikor erkölcsi megalkuvás elé állították.

Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje átiratban tájékoztatta hétfőn a parlament két házának elnökét, hogy lejárt ombudsmani mandátuma.

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn azt mondta a téma kapcsán, hogy a koalíciós pártok közötti megállapodás értelmében az ALDE javasolhat jelöltet a Nép Ügyvédje tisztségre. „Az ombudsmani tisztségről az ALDE dönt. Nevekről nem beszéltünk” - nyilatkozta a kormányfő a koalíciós pártok vezetőinek ülését követően.

Később az ALDE képviselőházi és szenátusi frakciói Renate Webert nevesítették ombudsman-jelöltnek. Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE elnöke pedig leszögezte, a volt EP-képviselőt az egész PSD-ALDE koalíció támogatja. (agerpres)

Nyitókép: (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS