2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítélték a sürgősségi főorvosát, mert a pácienseket fontosabbnak tartotta az ittas vezetők vérvizsgálatánál

2019. június 25. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Első fokon elítélték a Kolozs megyei sürgősségi volt főorvosát, mert visszautasította az ittas vezetők vérvizsgálatára vonatkozó rendőrségi kérést.

Adela Goleát, a Kolozs megyei sürgősségi eseteket fogadó szolgálat (UPU-SMURD) volt főorvosát a múlt héten 1 év és 6 hónap felfüggesztett, illetve 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre, és további 60 napos közmunkára ítélte a kolozsvári törvényszék. A doktornőt hivatali visszaélésre való felbujtásban és bűntett pártolására való felbujtásban találták vétkesnek - írja a citynews.ro.

Az ügy ezelőtt három évvel kezdődött, amikor Adela Golea főorvosi minőségében az intézmény alkalmazottait arra utasította, hogy elsősorban a vészhelyzetben lévő pácienseket lássák el, és ne foglalkozzanak a rendőrség által behozott ittas vezetők vérvizsgálatának elvégzésével.

Döntésének hátterében a kolozsvári sürgősségi túlterheltsége és személyzethiány állt. Az ittas vezetők vérvizsgálatát igénylő rendőrök az esetet jelentették a kolozsvári rendőrség vezetőségének, és az ügy bíróságra került, majd 2018-ban a doktornő esete a törvényszékig jutott. Az elsőfokú ítéletet a múlt héten, június 19-án hozták meg.

Bár az ítélet nem végleges, az adevarul.ro megkeresésére a doktornő azt nyilatkozta, hogy az ügyet nem szeretné továbbvinni, mert nem hiszi, hogy az igazságszolgáltatás során érvényt tud szerezni igazának. Azt is kilátásba helyzete, hogy felmond a kórházban és a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen is, ahol sürgősségi orvoslást oktat.

„Tisztességes ember vagyok, úgy nem taníthatok diákokat és dolgozhatok az alkalmazottakkal, hogy bűnügyi dossziém van” - nyilatkozta Adela Golea az Adevarulnak.

„Feladom, mert senkit sem öltem meg, törvényesen dolgoztam, segítettem a kollégáim, hogy ne legyenek orvosi műhibával (malpraxis) vádolhatóak, és törvényszék elé kerültem” - nyilatkozta az actualdecluj.ro portálnak. Kifejtette, hogyha egy orvost elhívnak egy vészhelyzetben lévő páciens mellől, hogy alkoholszintmérő vérvizsgálatot végezzenek, és a páciens meghal, az orvosi műhiba lenne. „Ott életeket mentünk” - tette hozzá.

Cristian Ursu, a kolozsvári sürgősségi szakorvosa rávilágított, hogy a pácienseknek mindig elsőbbségük van, hiszen gyakran élet-halál kérdésről van szó. „Én mindig e szerint fogok eljárni. Nem tűnik normálisnak, hogy egy rendőr mondja meg mit csináljak. A mi feladatunk a betegekkel való foglalkozás” - mondta, és tisztázta, hogy ha egy ember hordágyon érkezik, egy baleset áldozata, természetes, hogy átveszik, kezelik és vérvizsgálatot végeznek. De minden ittas sofőr miatt megszakítani a munkát nem normális helyzet.

Az ügy elején, még 2016-ban Adela Golea többször továbbította a sürgősségi fogadó szolgálat kérését a megfelelő intézmények felé, hogy ne velük végeztessék az alkoholszint meghatározására szolgáló vérvizsgálatokat, hiszen vannak más egészségügyi intézetek, amelyek ugyanúgy el tudják azt végezni. De sem a kórház vezetőségétől, sem a Közegészségügyi Igazgatóságtól nem kapott választ.

2019-ben már csak akkor viszik az ittas sofőröket vérvizsgálatra a sürgősségire, ha közúti baleset történt, éppen ahogy a főorvos 2016-ban kérvényezte. A rendőrség jelenleg a Törvényszéki Orvostani Intézetnél végezteti a vérvizsgálatokat, írja az actualdecluj.ro.
(adevarul.ro, actualdecluj.ro, citynews.ro)

Nyitókép: monitorulcj.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS