2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zárt kapus büntetést kér a román fociválogatottra a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

2019. június 26. 10:50, utolsó frissítés: 11:19

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a holland székhelyű Labdarúgás a Rasszizmus ellen Európában (FARE) hálózathoz, hogy kivizsgálják a romániai futballmérkőzéseken tapasztalt magyarellenes cselekményeket.

Arra kérik a szervezet képviselőit, hogy a román fociválogatottat a megfelelő szankciókkal illessék, azaz szeptemberi, spanyol válogatott elleni Eb-selejtező mérkőzést zárt kapuk mögött játsszák, és minden mérkőzésen legyen kirendelt megfigyelő. A FARE egy olyan ernyőszervezet, amely egyéneket, informális csoportokat és formális szervezeteket tömörít, céljuk pedig megfékezni a sportban a diszkriminációt, a kirekesztést. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében a szervezet együttműködik a FIFA-val, az UEFA-val és az Európai Bizottsággal, és rendszeresen megfigyelőket küld a mérkőzésekre.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban több alkalommal is agresszív idegengyűlölet jellemezte a román labdarúgó sportklubokat és drukkereiket, akik ellenségesen viszonyultak a magyar szurkolókhoz és játékosokhoz. „Aggodalomra ad okot a lelátókon egyre fokozódó magyarellenes magatartás, gyűlöletkeltés. Számos esetben megbeszéléseket folytattunk az illetékesekkel, ám az ígéretek csupán a következő mérkőzés idejéig tartottak. Éppen ezért fordultunk a FIFA-hoz és az UEFA-hoz utána, a FARE ernyőszervezethez, amely összeköti mindazokat, akik a futball világában elkötelezettek a gyűlöletkeltő és kirekesztő magatartás elleni küzdelemben” – fogalmazott Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

A jogvédelmi szolgálat munkatársai számtalan olyan mérkőzést jegyeztek az elmúlt két évben, amelyen a fair-play játék helyett a magyarok elleni idegengyűlölet uralkodott. A magyarság iránti ellenszenvet csak fokozza, hogy még azokon a mérkőzéseken is xenofób rigmusokat skandálnak, amelyeken nem a magyar játékosok állnak a pályára. Ilyen volt 2019. június 10-én, a labdarúgó-Európa-bajnokság előselejtezőjén a Román Nemzeti válogatott Máltán játszott mérkőzése, ahol a román csapat támogatói pár percig énekelték: „Ki a magyarokkal az országból!”, de hasonló volt a helyzet Norvégiában zajlott, norvég-román mérkőzésen is, ahol a szurkolók ugyancsak magyarellenes szlogeneket skandáltak.

Március 26-án, Kolozsváron Románia a Feroe-szigetekkel játszott mérkőzésén xenofób megnyilvánulásoknak lehettek tanúi az idegen csapat szurkolói, valamint az április 8-i játékkor a Steaua szurkolói magyarellenes megnyilvánulásokat tartalmazó videót töltöttek fel az internetre. A Sepsi OSK legtöbb mérkőzésén az ellenfél szurkolótábora obszcén jelzőkkel illeti a magyar közösséget. Az ellenséges hangulatot fokozza, hogy a román labdarúgó csapatok ultrái brutális módon törtek be az Úz-völgyi temetőbe és gyalázták meg a magyar hősök sírhelyeit, ez is egyértelműan arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportban eluralkodó idegengyűlölet az élet más területein is etnikai feszültségeket generálnak.

A szervezet munkatársai a FARE-hoz intézett levélben nyomatékosan kitérnek arra, hogy Romániában egyre feszültebb a légkör a magyargyűlölet és a sovinizmus által okozott incidensek miatt. Ez pedig elfogadhatatlan egy 21. századi jogállamban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS