2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rangsorolták Románia egyetemeit: a Sapientia jobb, mint a marosvásárhelyi orvosi

2019. június 26. 13:03, utolsó frissítés: 13:05

A független kutatóintézetek által összeállított uniRank több ország egyetemei mellett rangsorolta Románia 79 felsőoktatási intézményét is. Az egyetemek rangsorolásakor állításuk szerint arra törekedtek, hogy az akadémiai közegen kívülről származó „érvényes, elfogulatlan és befolyásolhatatlan” adatokat használjanak fel, nem pedig azokat, amelyeket maguk az egyetemek állítanak ki. Így jött ki a lista, amelynek élén nincs semmi meglepetés.

A lista élén a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem áll, majd jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem következik. A lista harmadik helyén a Bukaresti Egyetem szerepel, közvetlenül megelőzve a Kolozsvári Műszaki Egyetemet.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a lista 20. helyét foglalja el maga mögé utasítva többek között a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetemet is, amely az uniRank listájának 25. helyén szerepel vagy a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemet, amelyet a 21. helyre soroltak. A Partiumi Keresztény Egyetem az 52. a listán megelőzve például a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemet (55.), a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet (58.), a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát (61.) vagy a marosvásárhelyi “Dimitrie Cantemir” Egyetemet (71).

Az uniRank listáján a lugosi Drăgan Európai Egyetem szerepel az utolsó helyen, de a sereghajtók között van a nagyszebeni Alma Mater Egyetemen (78) és a Brassói George Barițiu Egyetem (77) is. A teljes lista itt tekinthető meg (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS