2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érvényesnek nyilvánította az alkotmánybíróság a referendum eredményét

2019. június 27. 13:28, utolsó frissítés: 13:51

Érvényesnek nyilvánította csütörtökön az alkotmánybíróság a május 26-án tartott népszavazás eredményét - nyilatkozták az AGERPRES hírügynökségnek a taláros testület illetékesei.

Ugyanezen források szerint az alkotmánybírák elutasították azt az öt óvást, amelyet a referendum megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban nyújtottak be.

Az alkotmánybíróság június 12-én elhalasztotta a referendum érvényességével kapcsolatos döntéshozatalt, miután iktattak a taláros testületnél egy beadványt, amelyben a népszavazás eredményének érvénytelenítését kérték.

Az alkotmány 146. cikkének előírása szerint az alkotmánybíróság feladata felügyelni a népszavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos eljárás betartását, ugyanakkor a testületnek igazolnia kell a referendum eredményét.

Az alkotmánybíróság megszervezéséről és működéséről szóló, 1992/47-es törvény értelmében a testület plénuma kétharmados többséggel dönthet a referendum érvényességéről.

A Központi Választási Iroda (BEC) június 3-án ismertette a május 26-i népszavazás végleges eredményét. A BEC szerint a referendum első kérdésére 6.459.383 állampolgár válaszolt igennel, 1.059.678-an pedig nemmel. 403.530 voks érvénytelen volt. A második kérdésre 6.477.865 igen és 1.038.916 nem válasz érkezett. Az érvénytelen szavazatok száma 407.088 volt.

Az állampolgároknak a következő kérdésekre kellett válaszolniuk: "Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?", illetve "Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?" (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS