2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis arra kéri a parlamenti pártokat, hogy ültessék gyakorlatba a népakaratot

2019. június 27. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Üdvözli Klaus Johannis elnök az alkotmánybíróság csütörtöki határozatát, amellyel érvényesnek nyilvánította a május 26-i referendumot. Az államfő szerint ez arra kötelezi a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul ültessék gyakorlatba az állampolgárok döntését.

Az Államelnöki Hivatal csütörtöki közleménye értelmében Johannis elnök kéri a parlamenttől, hogy mielőbb foglalja törvénybe az általa kezdeményezett politikai megállapodásban előírtakat, érvényt szerezve ezáltal a referendumon kifejezett népakaratnak.

A közlemény emlékeztet, hogy "több mint 6,5 millió állampolgár válaszolt igennel a Klaus Johannis elnök által összehívott referendumon, amelyet a PSD és az ALDE által a jogállamiság ellen intézett támadások indokoltak". A népszavazáson az európai és demokratikus Románia mellett tették le voksukat az emberek, drasztikusan megbüntetve ezáltal a korrupt politikusok érdekeit szolgáló büntetőjogi módosításokra irányuló kísérleteket, ugyanakkor azt üzenve a kormánynak, hogy hagyjon fel a sürgősségi rendeletek révén való törvényalkotással - áll még a közleményben.

Az elnök ugyanakkor rámutat, a Románia európai elköteleződéséről szóló politikai megállapodás aláírását megtagadó koalíciós pártoknak "fel kellene hagyniuk a románok akaratával való dacolással".

Az alkotmánybíróság csütörtökön érvényesnek nyilvánította a május 26-án tartott népszavazás eredményét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS