2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védelmi miniszter: diplomáciai úton, párbeszéddel kell megoldani az úzvölgyi helyzetet

2019. június 27. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Diplomáciai úton, párbeszéddel kell megoldani az úzvölgyi temető körül kialakult helyzetet - hangoztatta csütörtökön Gabriel Leş védelmi miniszter, aki szerint néhány héten belül megoldás születhet az ügyben.

Szerdán elkezdődött a szakmai egyeztetés az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyarországi és romániai illetékes szervek képviselői között. Az első, államtitkári szintű megbeszélést Bukarestben tartották, ezen - a védelmi minisztérium közlése értelmében - "a nyílt és pragmatikus, érzelmi felhangoktól mentes, az európai és euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció" fontosságát hangsúlyozták. A szaktárca szerint az egyeztetésen a felek abban állapodtak meg, hogy egy későbbi időpontban kiszáll majd a helyszínre egy bizottság, és - a felek rendelkezésére álló levéltári dokumentumok alapján - feltárást végez az úzvölgyi temető teljes területén. A bizottságban minden olyan állam képviseltetni fogja magát, amelynek nyugszanak katonái a nemzetközi temetőben - áll még a közleményben, amely arra is kitér, hogy a román fél tájékoztatta a magyar felet arról, milyen intézkedéseket hoztak eddig annak érdekében, hogy a temető átkerüljön a minisztérium kezelésébe.

A téma kapcsán Gabriel Leş védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, mielőbb a végére kell járni a tárgyalásoknak.

"Diplomáciai úton, párbeszéddel kell megoldani a helyzetet. Lévén, hogy az egyeztetések már elkezdődtek, szerintem néhány héten belül kiderül, milyen megoldást találunk, illetve hogy végül megvalósul-e, amit jelenleg tervezünk, azaz átkerül-e a temető a védelmi minisztérium kezelésébe vagy sem (...) Nem tudom, mennyi időre van szükség az átvételhez szükséges dokumentumok előkészítéséhez" - fogalmazott az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozó miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS