2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tervezet: A nagykorú, munkaképes személyek kötelesek eltartani munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket

2019. július 05. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

A nagykorú, munkaképes személyek kötelesek eltartani "nehézségekkel küszködő, munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket" - erről szóló törvénytervezetet nyújtott be a szenátusba egy, többségében szociáldemokrata párti törvényhozókból álló csoport.

A javaslat előírja, hogy amennyiben az eltartásról nem rendelkezik testamentum vagy írott szerződés, a feleknek kell megegyezniük erről, végső esetben pedig akár bírósághoz fordulhatnak az ügyben.

A fix összegű, havonta fizetendő tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, "a gyermek anyagi és családi helyzetnének figyelembevételével", de az összeg nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett személy nettó havi jövedelmének egyötödét.

A tervezet értelmében amennyiben a munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló nagyszülőket gyermekeiknek nem áll módjukban eltartani, ez a kötelezettség áthárul az unokákra.

A javaslat szerint a tartásdíj kifizetésének "rosszhiszemű elmulasztása" hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS