2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húszezer lejre bírságolták a B1 Televíziót az úzvölgyi konfliktus kommentárja miatt

2019. július 05. 16:21, utolsó frissítés: 16:32

Az Országos Audiovizuális Tanács július 4-i ülésén 20.000 lejes bírságot szabott ki a B1 TV részére. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján büntették a Radu Banciu vezette szélsőségesen magyarellenes műsort. A május 19-i műsorban Banciu többek között az Úz-völgyi eseményekről beszélt minősíthetetlen hangnemben, valótlanságokat állítva a székely megyékről és a magyarokról, írja sajtóközleményében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

A közlemény szerint a műsorban hosszasan ecsetelik, hogy hiába élnek a románok a saját országukban, hiába halnak meg a szülőföldjük védelmében, Hargita megyében nem lehet eltemetni őket, mert a magyarok nem engedik. Azzal vádolja az ott elő magyarokat, nem elég, hogy a román zászlót, a szimbólumokat és a román nyelvet száműzték már a régióból, most a román emberek földi maradványait is elüldöznék Hargita megyéből.

Folyamatosan kétségbe vonja a történelmi igazságokat, és azt állítja, hogy Székelyföldön olyan elmagyarosítási folyamat zajlik, amelyet már nem lehet megállítani. Gyakorlatilag Banciu egyetlen, a valóságnak megfelelő állítása csupán annyi, hogy az Úz-völgyi temető szerinte is Hargita megyében van. A műsor lezáró részében folyamatosan kritizálta és negatív hangnemben emlegette a Diszkriminációellenes Tanácsot és az Országos Audiovizuális Tanácsot, írja a közlemény.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden hasonló műsort jelezzenek a szolgálat számára, hogy megtehessék a megfelelő lépéseket. Az sem baj, ha csupán egy panaszos van, ahogy jelen esetben is csak a Mikó Imre tett konkrét lépéseket, a bizottság az alapján is döntést kell hozzon.

„Az Úz-völgye kapcsán is folyamatosan minden eseményt követünk, minden érintettel tartjuk a kapcsolatot, és a médiában elhangzottakat is figyeljük. A létező összes törvény adta eszközzel harcolunk az igazunkért, ennek egy fontos szegmense a médiában elhangzó valótlan állítások visszaszorítása. Tudjuk jól, hogy a júniusi erőszakos temetőfoglaláshoz is nagyban hozzájárul a hír televíziókban eluralkodó gyűlöletbeszéd, és mi ezt meg akarjuk állítani. Így most is, és a jövőben is bepanaszoljuk azokat, akik az erdélyi magyarokat méltóságukban megsértik, azokat, akik uszítanak és valótlanságokat állítva gyűlöletet szítanak”– nyilatkozta Benkő Erika a Szolgálat vezetője. (közlemény)

Nyitókép: eva.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS