2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép Éva Andrea szerint az állam feladata lenne az idősgondozással foglalkozni

2019. július 05. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Amíg valakinek társadalombiztosítása van és ezzel ténylegesen kötelezettségeket is vállal, az államnak is feladata az, hogy teljesítse azt, amit megajánlott - nyilatkozta portálunknak Csép Éva Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára, annak a PSD-s törvénytervezetnek a kapcsán, amely arra kötelezné a nagykorú, munkaképes személyeket, hogy eltartsák "nehézségekkel küszködő, munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket".

A képviselő elismerte, hogy a szociális szolgáltatások nagy terhet jelentenek az államnak, hiszen nagyon sok rászoruló, kirekesztett közösség és mély szegénységben élő ember van, de meggyőződése, hogy az államnak a feladata gondoskodniuk róluk.

Csép Éva Andrea mindamellett természetesnek nevezte azt, hogy a családtagjainkra gondot viselünk, és mint fogalmazott “nem egy törvény kell kötelezzen bennünket arra, hogy az idős szüleinket, nagyszüleinket gondozzuk”.

A képviselő kiemelte, hogy az államnak sokkal nagyobb mértékben kellene támogatnia az idősgondozást, amelyet jelenleg inkább civil szervezetek látnak el. Csép véleménye szerint az idősgondozással foglalkozó civil szervezeteknek, annak ellenére, hogy most is kapnak egy minimális támogatás vagy önkormányzati vagy állami forrásból, sokkal több forrást kellene rendelkezésre bocsátani, mert “sokkal minőségibb gondozást végeznek, mint az állami szolgáltatók”.

A mindössze négyoldalas, komolynak aligha nevezhető PSD-s törvényjavaslat szerint, amennyiben a szülők eltartásáról nem rendelkezik testamentum vagy írott szerződés, a feleknek kell megegyezniük erről, végső esetben pedig akár bírósághoz is fordulhatnak az ügyben.

A állandó összegű, havonta fizetendő tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, "a gyermek anyagi és családi helyzetnének figyelembevételével", de az összeg nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett személy nettó havi jövedelmének egyötödét.

A tervezet értelmében, amennyiben a munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló nagyszülőket gyermekeiknek nem áll módjukban eltartani, ez a kötelezettség áthárul az unokákra.

A javaslat szerint a tartásdíj kifizetésének "rosszhiszemű elmulasztása" hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető. (hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS