2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar nyelvi jogok ellen tüntettek székelyföldi román szervezetek Bukarestben

2019. július 07. 18:33, utolsó frissítés: 20:17

A magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen rendezett tüntetést vasárnap Bukarestben a kormány épülete előtt két - főleg Székelyföldön tevékenykedő - román civil szervezet.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Fratia Ortodoxa (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe. Az Adevărul tudósítása szerint - amely ezer román tüntetőről ír - 17 órakor kezdődött a megmozdulás, és a tüntetők tábláinak tanulásága szerint azért tüntettek, hogy "ne diszkriminálják a románokat Románia szívében", "ne legalizáljanak egy etnikai enklávét a centenárium évében" vagy "a román nyelv a román állam egyetlen hivatalos nyelve". Az Agerpres szerint a Victoriei-téren összegyűlt tiltakozók közül többen román népviseletet öltöttek, hazafias dalokat énekelnek.

fotók: adevarul.rofotók: adevarul.roA tüntetők a bukaresti kormány "árulása" ellen tiltakoztak, mivel szerintük a Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfő vezette kabinet az RMDSZ "zsarolásának" engedve olyan nyelvi jogokat épített be a frissen elfogadott közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart. Az RMDSZ éppen ellenkezőleg, visszalépésnek tartja az új kódexet az anyanyelv használatának szempontjából.

A demonstráció szónokai szerint ideje véget vetni annak, hogy a románok "továbbra is rabszolgák legyenek őseik földjén". Nehezményezték, hogy a székelyföldi önkormányzati testületek üléseit magyarul tartják és a román képviselők csak a szinkrontolmácsolásból értesülnek az elhangzottakról.
A tüntetők szerint az új kódex - azáltal, hogy a nyelvi jogok érvényesítését a központi közigazgatás helyi szerveitől is megköveteli - valójában a helyiről központi szintre emeli a kisebbségi anyanyelv használati jogokat, ami értelmezésük szerint országszerte második hivatalos nyelvvé teszi a magyart.

A demonstráció hangadói szerint a kódex eltörölte a nyelvhasználati küszöböt, így az RMDSZ már olyan településeken is követelheti a nyelvi jogok érvényesítését, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20 százalékot.
(mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS