2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

GRECO-jelentés: Iordache szerint helytelen, Birchall szerint le kell vonni a következtetéseket

2019. július 10. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Helytelennek minősítette az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) kedden közzétett jelentését Florin Iordache, a képviselőház alelnöke.

Az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közlemény szerint Iordache úgy véli, hogy a GRECO szakértői „tudatosan figyelmen kívül hagyták nemcsak a parlamenti képviselők érveit, hanem azokat is, amelyek a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság határozataiból következnek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét befolyásoló strukturális problémák létét bizonyítják”, így aztán - állítja a képviselőház alelnöke - „a GRECO elemzése nyilvánvaló módon helytelen”.

Iordache rámutat: a GRECO bírálja az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekmények kivizsgálásra létrehozott ügyosztályt, de egyetlen szót sem ejt arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) korábban működött egy részlege, amely hivatalból indított eljárást azok ellen a bírák ellen, akik a DNA ügyein dolgoztak. Úgy véli, a GRECO aggódik az ügyészek függetlensége miatt, de egyetlen szót sem ejt a bírák függetlenségéről, mintha csak az ügyészek valósítanák meg az igazságszolgáltatást.

„Ilyen körülmények között, a GRECO szakértőinek mintájára, sajnálatomat fejezem ki amiatt, hogy a GRECO elmulasztotta a lehetőséget, hogy egy objektív jelentést adjon ki, amely valóban Románia hasznára váljon” - zárta nyilatkozatát a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője.

Igazságügyi miniszter: minden intézmény vonja le a következtetéseket a GRECO-jelentés kapcsán

Minden olyan intézmény, amelyet megemlít az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) kedden közzétett jelentése, elemezze ki a helyzetet és foganatosítson megfelelő intézkedéseket - jelentette ki Ana Birchall igazságügyi miniszter.

Birchall szerint az igazságügyi minisztérium szintén megfontolja a jelentésben foglaltakat, és „kielemez minden egyes ajánlást”.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS